Provokativni Fasbinder na sceni BDP-a


Premijera predstave „Kišne kapi na vrelom kamenju“, prema tekstu Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića zakazana je za 20. februar od 19 časova na Maloj sceni „Predrag Laković“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovom premijerom BDP obeležava svoj dan, dok se pretpremijera igra 19, a reprize su 21. i 23. februara.

„Specifična je tema ovog Fasbinderovog komada, napisanog 1966, praizvedenog 1985. na Pozorišnom festivalu u Minhenu, ekranizovanog u Francuskoj 2000. godine (reditelj Fransoa Ozon). Rasenjeni, rascepljeni likovi u potrazi su za sopstvenim identitetom i ljudskošću u na prvi pogled teatarskoj igrariji o LGBT i strejt odnosima i dilemama u komadu koji pisac u podnaslovu naziva ‘komedijom sa pseudotragičnim krajem’“, stoji na sajtu pozorišta.

ČITAJTE:  Ispovest Stefana Radovića iz Kuršumlije koji je preživeo užasna maltretiranja

Tijana Grumić, dramaturg predstave, smatra da je preispitivanje granica između komedije i tragedije, iluzije i stvarnosti, pozorišta i realnog života, bila okosnica pristupa ovom tekstu. „Fasbinder piše o pitanju identiteta na svim nivoima: društvenom identitetu, seksualnom identitetu, identitetu u okviru jedne zajednice kao što je brak ili veza. Međutim, pitanje je šta se dogodi ako u jednom ljubavnom četvorouglu pomešate sve te identitete i koji je mogući ishod toga“, smatra reditelj Jug Đorđević, jedan od najzanimljivijih autora mlađe generacije.

Prevod Fasbinderovog komada potpisuje Jelena Kostić Tomović. Autorsku ekipu čine scenograf Andreja Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Julija Đorđević, a scenski pokret radi Damjan Kecojević. Igraju: Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković.

ČITAJTE:  Dragan Marković: Podneću zahtev da Srbija više ne učestvuje na Evroviziji

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.