Protest u Londonu zbog novih zakona Bruneja


Desetine ljudi protestovale su danas u Londonu zbog novih islamskih zakona Bruneja kojima se homoseksualni odnos i preljuba kažnjavaju kamenovanjem do smrti.
Univerzitet u Oksfordu je saopštio da će razmotriti počasnu diplomu koju je 1993. dodelio sultanu Bruneja Hasanalu Bolkijahu, posle negodovanja međunarodne javnosti zbog drakonskih mera te države u jugoistočnoj Aziji.

Oksford je međutim naveo da niko nema pravo da “po kratkom postupku poništi” tu diplomu.

Zastavu duginih boja, simbol pokreta za prava LGBT populacije, oko 100 demonstranata razvilo je u centru Londona ispred hotela Dorčester, čiji je vlasnik sultan Bruneja. Demonstranti su uzvikivali “Sram vas bilo”, a neki su se probili kroz barikade i stajali na ulazu u hotel. Poslanica laburista Emili Tornberi izjavila je da Brunej treba da bude izbačen iz Komonvelta ako zakoni ne budu opozvani.

“Bilo kakva mržnja prema bilo kome mržnja je protiv svih nas. Naša borba je protiv sultana Bruneja. Naša borba je protiv ovog užasnog zakona. Mi kažemo ne”, navela je Tornberi.

Sultan Hasanal Bolkijah je uveo nove kazne kako bi ojačao uticaj islama u Bruneju, malom kraljevstvu bogatom naftom, čije su dve trećine stanovništva muslimanske veroispovesti. Prema novim zakonima, oni koji budu osuđeni zbog stupanja u homoseksualni odnos mogu da budu kamenovani do smrti ili bičevani.

Preljubnici takođe rizikuju da budu osuđeni na kamenovanje do smrti, dok je za lopove predviđeno odsecanje desne šake pri prvom prekršaju i levog stopala pri drugom. Zakoni se odnose i na decu i na strane državljane, uključujući nemuslimane.

Izvor: Novi magazin


ČITAJTE:  Čomić: Nije pitanje da li će Zakon o istopolnim zajednicama biti donet, već kada

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.