Promocija zbirke “Rutava mara i druge priče”


U četvrtak, 22. decembra sa početkom u 19 časova u beogradskom XL baru (Terazije 13 – prvi sprat) biće organizovana promocija knjige Rutava mara i druge priče.

Ova zbirka priča nastala je na temelju konkursa za Nagradu za najbolju kvir priču „Leposava Mijušković“ za 022. godinu, koji su raspisali Bookvar online magazin i Optimist magazinu, uz podršku Ministarstva za kulturu i Službenog glasnika.

Na konkurs je pristiglo šezdeset pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba. Žiri u sastavu; pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović, su odabrali u najuži izbor priče „Monstrum“ Dragana Jovićevića, „Duga iznad salaša“ Neire Fazlović, „Rutava Mara“ Miloša Perišića, „Srećno vam saučešće, Karamelo Ostroški“ Nemanje Gojkovića i „Zaboravi Alinu“ Aide Šečić.

ČITAJTE:  Merlinka festival po 15. put od 7. do 10. decembra u Domu omladine Beograda

„Nagradu Leposava Mijušković“ osvojila je priča „Rutava Mara“ Miloša Perišića.

U mikrokosmosu priče „Rutava mara“ dolazi do sudara svetova i sukoba civilizacija. I to ne samo tradicionalnih, geopolitičkih i blokovskih, podela društava na ona koja pripadaju Zapadu i ona koja u vrednosnom sistemu gravitiraju Istoku, već i onih polnih, rodnih, generacijskih, pa i urbano-ruralnih distinkcija. U korenu svake od ovih društvenih interakcija nalazi se potreba i potraga za porodicom i domom. Frustracije nemogućnosti da se ostvare u ulogama koje su od predaka dobili u nasleđe, pokušavaju da se prevaziđu na razne načine. Ili da se od tih poraza i neuspeha, makar, pobegne.

Miloš Perišić je u svojoj, po obimu kratkoj, ali dinamičnoj i neizmerno duhovitoj, priči, sa majstorskom veštinom pravog pripovedača, uspeo da poveže nekoliko generacija, pripadnike različitih društava, različitih seksualnosti i pola. Snažna poruka koja prožima sve, kroki tehnikom skicirane sudbine jeste da se nikada ne odustaje i da će žudnja i želja uvek naći način da se prilagodi životu i, poput rutave mare iz naslova priče, proklija i procveta u svoj svojoj osebujnosti.

ČITAJTE:  Riki Martin i njegov suprug postigli sporazum o razvodu

Priče „Rutava mara“ Miloša Perišića i „Srećno vam saučešće, Karamelo Ostroški“ Nemanje Gojkovića čitane su na Trećem programu Radio Beograda.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/5008168/milos-perisic-rutava-mara.html

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/5007974/nemanja-gojkovic-srecno-vam-saucesce-karamelo-ostroski.html


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.