Promena pola u Španiji sa 14 u Škotskoj sa 16 godina


Španski poslanici glasali su za zakon koji će transrodnim osobama starijim od 14 godina dozvoliti promenu pola bez potrebe za psihološkom ili drugom medicinskom procenom, iako bi za decu od 14 do 16 godina i dalje bila potrebna saglasnost roditelja ili staratelja.

Španski zakon, koji su oštro kritikovale konzervativna opozicija i neke feministkinje, usvojen je u Donjem domu parlamenta sa 188 glasova, dok je 150 poslanika bilo protiv, a sedam uzdržanih, prenosi Tanjug.

Da bi zakon bio usvojen mora da bude odobren i u Senatu.

Glasanje o zakonu je izazvao nesuglasice unutar vladajuće koalicije, između krajnje levičarske stranke Unidas Podemos, koja je bila predlagač i Socijalističke partije koju predvodi premijer Pedro Sančez, koja je na kraju posle dosta premišljanja ipak podržala zakon.

ČITAJTE:  Trans muškarac u novom spotu Tejlor Svift

Škotski parlament je takođe danas odobrio zakon koji olakšava promenu pola, uključujući smanjenje minimalne starosne granice za promenu pola sa 18 na 16 godina.

Škotska je prva u Velikoj Britaniji odobrila sistem samoidentifikacije za ljude koji žele da promene pol.

Škotski parlament podržao je kontroverzne predloge sa 86 glasova za i 39 glasova protiv, preneo je BBC.

Reformama se usprotivilo nekoliko poslanika Škotske nacionalne stranke (SNP), a jedan ministar je podneo ostavku u znak protesta ranije ove godine.

Ljudi u Škotskoj imaju mogućnost da promene pol od 2005. godine, a tamošnja vlada veruje da postojeći proces može biti uznemirujući i uticati na ljude da se ne prijave za sertifikat o priznavanju pola (GRC).

ČITAJTE:  Nemački parlament odao počast LGBT žrtvama nacista

Nova pravila, za koja se očekuje da će stupiti na snagu sledeće godine, smanjiće minimalno starosno doba za prijavu za GRC sa 18 na 16 godina.

Podnosioci zahteva će sada morati da žive u okviru svog pola samo tri meseca ili šest meseci ako imaju 16 i 17 godina umesto kao do sada dve godine.

Postojaće i tromesečni period tokom kojeg mogu da se predomisle, ali će davanje lažne izjave ili lažna prijava za GRC biti krivično delo sa potencijalnom zatvorskom kaznom do dve godine.

Izvor: EuroNews, Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.