Profesori teologije osudili stav Vatikana o gej parovima


Više od 200 profesora teologije iz zemalja s nemačkog govornog područja objavilo je u saopštenju u kojem osuđuju odbijanje Katoličke crkve da blagoslovi homoseksualne parove. U izjavi, koju je potpisalo 212 profesora teologije, a koju je pripremio Univerzitet u Minsteru, ocenjuje se da Crkvi nedostaje teološka dubina i argumentativna strogost.

Objava Vatikana objavljena prošle nedelje ”oblikovana je pokroviteljskom idejom superiornosti” i diskriminiše homoseksualce i njihov životni stil, kaže se u saopštenju profesora teologije.

“Odlučno se ograđujemo od tog stajališta. Verujemo da život i ljubav istopolnih parova nisu ništa manje vredni pred Bogom od života i ljubavi bilo kojih drugih parova”.

U mnogim zajednicama, kako navode, predstavnici Crkve se nude da blagoslove istopolne parove, što oni podržavaju.

ČITAJTE:  Kažnjen sveštenik koji je organizovao gej orgije

U izjavi, koju je potpisalo 212 profesora teologije, a koju je pripremio Univerzitet u Minsteru, ocenjuje se da Crkvi nedostaje teološka dubina i argumentativna strogost.

“Ako se naučna otkrića ignorišu.. doktrina potkopava vlastiti autoritet”, smatraju profesori.

Među potpisnicima su vodeći nemački teolozi kao što su Georg Esen sa berlinskog Univerziteta Humbolt, Julija Knop i Gregor Maria Hof, čelnici Radne grupe za dogmatsku i fundamentalnu teologiju u Bonu i Benedikt Kraneman iz Erfurta.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.