Problematičan modni odabir devojke Ane Brnabić

Među oko 20.000 ljudi koji su sinoć uživali u pikniku pod zvezdama uz Beogradsku filharmoniju našla se i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je došla u pratnji devojke Milice Đurić. Brnabić se odlučila za standarnu kombinaciju farmerke-rolka-sako, dok je njena devojka odabrala hrabar, ali dosta problematičan modni komad zbog kojeg bi, da je na zapadu, gotovo sigurno bila jako blizu stuba srama.

Kimono, tradicionalni japanski odevni predmet, decenijama je služio kao inspirtacija modnim kreatorima širom sveta, sve dok, pre nekoliko godina, nije došlo do nagle promene u raspoloženju ljudi. Izrodio se izraz “kulturno prisvajanje” (cultural appropriation) koji se koristi svaki put kada se kultura nekog naroda koristi i iskorišćava zbog – mode. Drugim rečima, trendovi poput nošenja tradicionalnih kineskih haljina sa onim specifičnim kragnama, pravljenje afro loknica i nošenje kimona postali su veliko NE. Osim ukoliko, naravno, niste Japanka – onda samo napred.

Nažalost, Milica Đurić nije Japanka, ali je obukla upravo ful kimono. Jedino što ga razlikuje od onih tradicionalnih jeste način vezivanja, ali je sve, od cvetnih motiva, do rukava naprtavljeno baš kao pravi japanski kimono. I pre nego što pomislite da smo maliciozni, dozvolite da vas podsetimo koliko su mediji kritikovali pobednicu “Evrovizije” upravo zbog toga što se na bini pojavila u kraćoj verziji ovog tradicionalnig japanskog odevnog komada. Isti tretman dobijaju sve javne ličnosti na zapadu, koje poslednjih godina jako pažljivo biraju garderobu baš da ne bi uvredile nekoga – a možete samo da zamislite kakav bi reakcija bila kada bi devojka nekog premijera i premijerke na zapadu došla u “kulturno prisvojenom” kimonu na zvanični događaj.

Izvor: Noizz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.