Pritužba protiv Fakulteta medicinskih nauka zbog promocije homofobične knjige


Protiv kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka je zbog priređivanja promocije knjige Aleka Račića u kojoj se iznose „diskriminatorni, nenaučni i uvredljivi stavovi prema LGBT+ osobama“ udruženje „Da se zna“ podnelu pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

To udruženje za zaštitu prava LGBT+ osoba je danas saopštilo da je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 15. decembra bila tribina na kojoj je promovisana Račićeva knjiga „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida“ koja „obiluje netačnim, nenaučnim i proizvoljnim stavovima“ autora.

Naveli su da “ Račić i u knjizi i u javnim nastupima često govori o LGBT+ osobama na način da doprinosi širenju mržnje i nasilja prema istopolno orijentisanim osobama“.

Udruženje smatra da u knjizi Račić „izjednačava homoseksualce, pedofile i sodomiste“ i „sve ih stavlja u grupu ‘nastranih ljudi’, nasuprot takozvanoj ‘normalnoj populaciji’ „.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Dodali su da time Račić krši Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuje širenje ideja, informacija i mišljenja kojima se na skupovima dostupnim javnosti podstiču diskriminacija, mržnja i nasilje protiv grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva.

To što je promocija takve knjige održana „na univerzitetu i to na medicinskom fakultetu“ povlači odgovornost Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, navelo je Udruženje „Da se zna“ .

Naveli su da su taj fakultet dan pre promocije knjige imejlom obavestili o „štetnosti koju će promocija knjige izazvati po LGBT+ zajednicu“ i pozvali da otkaže tribinu.

Udruženje „Da se zna“ smatra da je Medicinski fakultet u Kragujevcu prekršio Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o visokom obrazovanju u delu gde se govori o ciljevima i principima obrazovanja.

ČITAJTE:  Tim sa pet transrodnih osoba dominirao na turniru ženskih ekipa

Izvor: Glas Šumadije


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. taj “Univerzitet” u Kragujevcu je pravi cirkus! Koliko afera već ima? Taj “Univerzitet” treba zatvoriti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.