Prijava zbog homofobične retorike u spotu SNS-a


Udruženje “Da se zna” saopštilo je danas da je podnelo prijavu Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zbog uvredljive terminologije u predizbornom spotu Srpske napredne stranke (SNS), koja može podstaći dalju diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT populaciji.

To udruženje je u saopštenju podsetilo da Zakon o oglašavanju zabranjuje bilo koji sadržaj koji se može smatrati uvredljivim i može podstaći diskriminaciju.

Precizirali su da misle na spot SNS-a u čijem se završetku čuju navijački pokliči “Vučiću, pederu” sa tribina.

“Ističemo da je reč ‘peder’ uvredljva i da se koristi isključivo u negativnom kontekstu, te da kao takva nesumnjivo vređa pripadnike LGBT populacije. Emitovanjem navedenog spota se podstiče diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije”, navodi se u prijavi koja je dostavljena medijima.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Ta nevladina organizacija zatražila je da Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naloži SNS-u da sa zvaničnog kanala te stranke na Jutjubu (YouTube) ukloni sporni spot, odnosno da iz spota uklone uvredljive izjave “Vučiću pederu”, kao i da preduzme sve druge radnje na koje je zakonom ovlašćeno te da izrekne odgovarajuće mere.

Organizacija “Da se zna” do sada je podnela dve pritužbe Regulatornom telu za elektronske medije zbog spota SNS-a. Prvu 3. marta zbog emitovanja spota na Jutjub kanalu SNS-a, a drugu 13. marta zbog emitovanja spota istog dana u 8.45 na RTS 1.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.