Pretučen trans* dečak i njegova dva drugara

Više nepoznatih tinejdžera pretukli su trans* maloletnog tinejdžera V.J. (17) nanevši mu teške telesne povrede ispred Stand By bara, koji se nalazi u Brankovoj ulici u nedelju uveče oko 22.30 časova.

V.J. je izašao iz bara sa dvojicom drugara, kada su za njima počeli da dobacuju trojica momaka uzrasta 16-17 godina. „Šta je bilo ti, šta si ti lezbačo, šta ti je ono u gaćama“, pitao je jedan od napadača, na šta mu V.J. nije odgovorio.

U tom trenutku jedan od trojice napadača je prišao jednom drugaru V.J. i udario ga pesnicom u glavu, a zatim mu je prišao još jedan s leđa i počeo da ga udara pesnicama.

„Tada sam krenuo da pomognem D. Jedan od te trojice udario me je više puta pesnicom u glavu, a onda se pojavio još jedan momak koji me šutira po nogama“, rekao je V.J. u izjavi policiji i Udruženju građana „Egal“.

V.J. je u tom trenutku izgubio ravnotežu i pao na beton. „Dok sam ležao na trotoaru sva trojica su me šutirala po celom telu, najviše po stomaku. U jednom trenutku sam pokušao da se skupim, podigao sam se na kolena, a jedan od napadača me je udario pesnicom u lice od čega mi je ispao zub“, rekao je V.J.

On je ponovo pao na beton, a napadači su nastavili da ga šutiraju, dok je jedan od njih, aludirajući na to što je žrtva transrodna osoba, vikao: „Gde ti je sad kurac, muškarčino?“

V.J. koji je već četiri godine u medicinskom procesu promene pola, i koji ima punu podršku svojih roditelja i porodice, kaže da su napadači nakon toga napustili mesto zločina i da ih on može prepoznati.

Nakon napada otišao je u Urgentni centar gde mu je pružena pomoć i pušten je na kućno lečenje. V.J. je sledećeg dana otišao u policijsku stanicu Savski venac Policijske uprave za grad Beograd gde je dao izjavu o napadu.

„Egal“ zahteva da policija reši ovaj slučaj i privede odgovorna lica pravdi. Uzrast napadača na V.J. ih ne oslobađa od odgovornosti za ovakvo ponašanje, a država je dužna da štiti sve njene građanke i građane bez obzira na njihovo lično svojstvo, te da im pruži pravnu sigurnost i omogući pravni lek.

Podsećamo da je tokom protekle godine više trans* osoba surovo pretučeno u Beogradu, a da nijedan slučaj nije priveden kraju. Država čiji građani žive u strahu, a deca tuku drugu decu samo zato što se razlikuju, nema svetlu budućnost. Napad na V.J. i druge trans* osobe u Srbiji je napad na Srbiju i nadamo se da su svi državni službenici_e zaduženi za rešavanje ovakvih slučajeva toga svesni.

INFO Služba
EGAL

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.