Pretio Nišliji eksplicitnim gej fotografijama – iznudio 10.000 evra


Vrščanin Petar M. (24) osuđen je na godinu dana zatvora jer je od pedesetdvogodišnjeg homoseksualca iz Niša iznudio 10.000 evra preteći da će objaviti njegove kompromitujuće fotografije.

On je uhapšen septembra prošle godine, kada je protiv njega podneta krivična prijava za iznudu. Međutim, tokom istrage se ustanovilo da da su se u njegovim radnjama stekli elementi ucene, pa je delo prekvalifikovano. Shvativši da protiv njega postoje neoborivi dokazi, Petar je odlučio da izbegne suđenje pa se nagodio sa Osnovnim javnim tužilaštvom.

– Okrivljeni je zaključio sporazum o priznanju krivice na osnovu kojeg mu je Osnovni sud u Nišu izrekao kaznu zatvora od godinu dana zbog krivičnog dela ucena iz člana 215 Krivičnog zakonika – saopštio je Ivan Marković, portparol Osnovnog javnog tužilaštva.

Okrivljeni i njegova žrtva su “vezu” koja je završila na sudu, započeli preko društvenih mreža.

– Najpre su komunicirali preko Fejsbuka, a zatim su razmenili brojeve telefona i počeli da razgovaraju preko vibera. Nišlija je, smatrajući da je našao srodnu dušu, priznao da je homoseksualac pa je Vrščaninu počeo da šalje fotografije i video zapise eksplicitnog sadržaja. Takođe, uspostavio je vezu sa još nekim osobama sa Fejsbuka ne znajući da se radi o lažnim profilima koji takođe pripadaju ucenjivaču. On je to iskoristio i predstavivši se kao policajac, što je čak potvrdio fotošopiranom fotografijom na profilu, kazao Nišliji da je u velikom problemu, ali da će mu on pomoći uz naknadu -kaže izvor iz istrage.

Policajac će sprečiti “ucenu”

Lažni policajac ubedio je prepadnutog čoveka da je zahvaljujući svojoj službi uspeo da sazna da se neke od osoba sa kojima je razgovarao preko Fejsbuka, spremaju da ga ucenjuju te da će on to sprečiti, ali da mora da mu isplati 500 evra.

ČITAJTE:  Daniel Pinter pretio uredniku gej magazina Optimist

– Nišlija je poverovao jer je zaista slao fotografije još nekih osobama ne znajući da se i iza tih profila krije lažni policajac. Smatrao je da mu može pomoći, pa mu je preko Post neta poslao 500 evra. To je samo otvorilo apetit ucenjivaču, pa je nastavio da mu traži pare, a ucenjeni je pristajao na sve samo da bi sačuvao svoju tajnu. Na kraju je “otvorio karte” i priznao da je kompromitujući materijal kod njega i počeo da mu otvoreno preti da će ga uvaliti u nevolju. Govorio mu je: “Pokazaću video zapis tvom ocu i bratu, svi će da znaju ko si, kakav si i šta radiš”. Znajući da se Nišlija bavi poljoprivredom i da ima vredne mašine, zahtevao je da sve proda da bi ga isplatio pa je nesrećni čovek uzeo kredit samo da bi ga namirio ali se njegova agonija produžavala unedogled – kaže izvor.

Vrščanin dolijao kad je podigao novac

Shvativši da je priteran uza zid, Nišlija je odlučio da svog mučitelja prijavi policiji.

– Bilo mu je nelagodno, ali je ispričao svoju muku i zatražio pomoć. Rečeno mu je da plati ucenjivaču traženu sumu, kako bi bio uhvaćen na delu. Kada mu je žrtva javila da mu je platila, Vršćanin je pohitao u poštu da podigne pare ali čim je to učinio stavljene su mu lisice na ruke – navodi izvor iz istrage.

Minimalna kazna za ucenu je šest meseci zatvora, koliko preti onome, kako se navodi u Krivičnom zakoniku, “ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist zapreti drugom da će protiv njega ili njemu bliskog lica otkriti nešto što bi njihovoj časti ili ugledu škodilo i time ga prinudi da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine”.

ČITAJTE:  Aleksandra Vanga 11 muškaraca optužuje za seksualno napastvovanje

Međutim, zakon predviđa da će se onome ko pribavi imovinsku korist koja prelazi četiristotine pedeset hiljada dinara izreći najmanja kazna od jedne godine. Sud je prilikom odluke o minimalnoj kazni uzeo u obzir da je izvršilac mlad čovek, te da se pokajao i odlučio da prizna krivično delo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.