Preseljena Kuća različitosti za LGBT navijače


Kuća različitosti u Sankt Peterburgu, koja je trebalo da primi navijače pripadnike etničkih i seksualnih manjina tokom Svetskog prvenstva u fudbalu, bila je primorana da se preseli, izjavili su danas lokalni zvačnici.
“Nekoliko dana pre otvaranja, vlasnik objekta nam je rekao da više ne želi saradnju s nama”, rekla je Frans presu Elena Belokurova, jedna od koordinatora rada Kuće različitosti.

To mesto, koje je osnovala međunarodna organizacija protiv raznih diskriminacija Fer (Fare) uz pomoć ruske sportske federacije LGBT populacije, zaštićeno je mesto gde navijači homoseksualci, između ostalih, mogu da se okupe i gledaju utakmice Mundijala.

Belokurova je rekla da vlasnik tog mesta nije naveo razlog otkazivanja gostoprimstva, ali je dodala da je pronađeno novo mesto.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

Predstavnica organizacije Fer Pajara Pauar (Piara Powar) izjavila je da je ne čudi iznenadno otkazivanje zakupa za Kuću različitosti, dodajući da vlasti Sankt Peterburga koriste “takve metode kako bi se okončale aktivnosti koje su u suprotnosti s njihovim političkim pogledima”.

Rusija je garantovala navijačima homoseksualcima dobrodošlicu u zemlji za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, koje traje do 15. jula.

Iako veliki gradovi u Rusiji imaju aktivne zajednice LGBT-a, često su izloženi nasilju. Frans pres je podsetio da se u Rusiji do 1993. godine homoseksualnost smatrala krivičnim delom, a do 1999. psihijatrijskom bolešću.

Rusija je 2013. godine usvojila zakon koji predviđa novčane i zatvorske kazne za širenje homoseksualne propagande među maloletnicima, što mnogi smatraju nejasnim zakonom koji na neki način zabranjuje aktivizam u korist prava LGBT populacije.

ČITAJTE:  Ugovarali sastanke preko Grajndera i pljačkali žrtve

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.