Preminuo francuski dizajner Iber de Živanši


Francuski dizajner i legenda visoke mode Iber de Živanši (Hubert de Givenchy), poznat po kreacijama za glumicu Odri Hepbern, preminuo je u 92. godini, javljaju strani mediji.

Kreator Filip Vene je naveo da je Živanši umro u noći u subotu, da bol dele njegovi nećaci, nećake i njihova deca, kao i da će se sahrana obaviti privatno u uskom krugu.

Od prve revije 1952. do 1995. i odlaska iz svoje modne kuće, prodate grupi LMVh 1988, Iber de Živanši je tokom četdeset godina obeležavo svet mode elegancijom svojih kreacija kao što je čuvena mala crna haljina koju je nosila glumica Odri Hepbern u filmu “Doručak kod Tifanija”.

Živanši je rođen 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu.

ČITAJTE:  Na aukciji stvari Eltona Džona

Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva.

Iber se sa 17 godina preselio u Pariz i upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umetnosti, a zahvaljujući velikom crtačkom talentu odmah je počeo da radi za neke od najuticajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prve kreacije napravio je za Žaka Fajta, a zatim postaje asistent legendarne Else Skjapareli, najveće suparnice Koko Šanel.

Nije dugo trebalo da se talentovani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživeo veliki uspeh.

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istakla bluza s pufnastim rukavima pod nazivom “Betina”, a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graciani.

ČITAJTE:  Kristen Stjuart o Sumraku: "To je tako gej film"

Međutim, jedna druga muza obeležila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepbern, verujući da mu dolazi Katarina Hepbern, u salon je ušetala – Odri Hepbern.

Ona je bila ambasadorka njegove modne kuće i nosila Živanšijeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma “Doručak kod Tifanija” do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.