Premijer Britanije odbio da se izvini zbog transfobije


Premijer Britanije Riši Sunak treba da se izvini. Korišćenje transrodnih osoba kao političkog oružja u parlamentu prošle nedelje dok je majka ubijene tinejdžerke Brijane Gej bila u parlamentu bilo je krajnje uvredljivo, piše Gardijan u uvodniku.

Trebalo bi da se izvini radije nego da nastavi sa samooslobađajućim izbegavanjima. Neuspehom da prizna svoju grešku – i da se iskupi – Sunak naglašava nedostatak veze sa drugima, radoznalost i saosećanje prema drugima.

Brijanin otac je bio u pravu kada je premijerove reči nazvao ponižavajućim i dehumanizujućim. Tražio je izvinjenje. Ali teško je komunicirati sa ljudima ako ih niste slušali.

Ovo su ožalošćeni roditelji mlade osobe koja je delim ubijena zbog svog transrodnog identiteta. Izražavanje žaljenja zbog njegovog grubog podsmeha je najmanje što Sunak može da učini. Ali, nažalost, prljave izborne kalkulacije mu se čine važnijim od osnovne ljudske pristojnosti.

ČITAJTE:  Hongkong: Promena oznake pola u ličnim kartama

Premijer je odlučio da prevlada na sudu javnog mnjenja do kojeg mu je najviše stalo – mišljenja reakcionarnih birača.

Sunak misli da mora da ih osvoji ako ima ikakve šanse na dopunskim izborima u Velingborou, jednim od dva istog dana ove nedelje. Otuda njegov pokušaj u ponedeljak da dopre do glasača na GB News, TV kanalu koji trguje „zabavom besa“.

Uz podršku multimilionera koji podržava Bregzit, GB News, kao i njegova zvezda u udarnom terminu Najdžel Faraž, prepravljaju konzervativce.

Nedavna anketa među članova Torijevaca koju je sprovela veb stranica ConservativeHome pokazala je da je više od polovine sada uključeno u GB News.

Kanal predstavlja dom za kulturna pitanja koja izazivaju podele. Gadost je ono za čim je naterala gledaoce da žude. Džejms Kanagasurijam iz anketara Focaldata je prošle nedelje pisao o tome kako društveni stavovi objašnjavaju današnju plemensku politiku.

ČITAJTE:  Guverner Ohaja stavio veto na zakon o zabrani promene pola

Njegov rad sugeriše da su pristalice Reformske stranke gospodina Faraža u velikoj meri protiv imigracije i protiv nulte mreže. Sedam od osam veruje da su belci zaboravljene žrtve rasizma i da se pol pri rođenju ne može promeniti.

S obzirom na to da su ankete o reformi više od Lib Dems, Sunak misli da dostojanstvo može biti u pozadini. Greši, što čak i neki ministri u kabinetu javno priznaju.

Takvo je stanje Konzervativne partije da eksperimentiše sa vladom putem teorije zavere, sa „15-minutnim gradovima“ koji utiču na politiku transporta.

Paranoja bi mogla animirati gledaoce GB News-a, ali se neće prevesti na ostatak zemlje. Ankete pokazuju da žele bolje javne usluge i veće poreze za bogate.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Od Brijanine smrti, lokalni torijevski političari su se uzdržavali od korišćenja širih transrodnih pitanja, koja mogu biti od legitimnog javnog interesa, za napade „kulturnog rata“.

Sunak je mogao da iskoristi ovaj trenutak da apeluje na ono što je Abraham Linkoln nazvao „boljim anđelima naše prirode“.

Umesto toga, on se nagnuo ka podsticanju tuge. Mogao bi misliti da mu to pomaže da pokrene slučaj protiv laburista bez potrebe da raspravlja o stvarnoj politici, i da izbegne da bude odgovoran za nečuvene radnje kao što je davanje partijskih prijatelja i vršnjaka donatora. Zdrav građanski diskurs ovo nije.

I završava na veoma mračnom mestu, kako su roditelji ubijene tinejdžerke saznali prošle nedelje.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.