Prelistala sam gej slikovnicu pravljenu za decu koja idu u vrtić


Ana ima 4 godine i voli leta jer tada ide s roditeljima na more. Njenu porodicu čine tata Darko i tata Tomislav. Oni su joj prošle godine pomogli da nauči da pliva. Anina porodica je mnogima neobična, ali njoj to ne smeta jer ima duplo više ramena za nošenje kad se umori od hodanja.

Ova devojčica je u vrtiću naučila da puno dece ima mamu i tatu. Ali vaspitačica joj je objasnila da kad imaš tatu i tatu, ili mamu i mamu, tvoja porodica se zove “dugina porodica”.

Otvorila sam spornu, prvu gej slikovnicu i naišla na dve različite, a iste priče. Jedna je o Ani, druga o Roku koji, takođe, ima četiri godine i, baš kao i Ana, živi u “duginoj porodici”. Samo što njegov dom čine mama Ines i mama Lucija.

I Roko je u vrtiću naučio da se njegova porodica zove “dugina”. Još ne razume zašto, ali mu je vaspitačica objasnila da je tako jer u dugi ima mesta za sve boje. Roku ne smeta što je njegova porodica mnogima neobična, jer obe mame vole da peku palačinke s bananama koje on obožava.

Kroz te dve različite, a iste priče, autor slikovnice pokazao je kako žive deca u homoseksualnim brakovima. Ilustracijama i tekstom dočarana je njihova svakodnevica koja se, kako se autor Ivo Šegota trudi dočarati, ne razlikuje od one u kojoj žive deca u heteroseksualnoj zajednici.

S obzirom na to da homosekualni brak nije priznat u Srbiji, prizore iz slikovnice nećemo uskoro videti kod nas. Ili, možda, hoćemo? Teško, s obzirom na to da su stavovi o homoseksualnosti u našoj zemlji i dalje prilično “tvrdi”, za razliku od nekih drugih zemalja.

Slikovnica Iva Šogote namenjena je deci predškolskog uzrasta radi lakše integracije dece koja imaju istopolne roditelj i radi poštovanja različitosti.

ČITAJTE:  Mađarska odbila zahtev EU da povuče kontroverzni 'anti-LGBT' zakon

Podsećamo, zbog ove sporne slikovnice, premijerka Ana Brnabić ponudila je ostavku nakon što je ministar bez portfelja, Nenad Popović, na Tviteru objavio neprimeren komentar o istopolnim brakovima.

“Napadu” su se pridružile i ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

– U trenutku kada se kao država borimo da na sve načine podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo stati na put onima koji nas žele uveriti da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata – napisao je Popović na Tviteru.

Brnabić je dan kasnije kritikovala svog ministra i ponudila ostavku, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kategorički odbacio.

Izvor: Telegraf


One comment

  1. Koliko znam, ministarka Joksimović ima jednog sina, što se nije potrudila oko nataliteta, već od gejeva i lezbejki očekuje da se razmnožavaju? A, da, u tom slučaju odgajala bi decu, ne bi imala ovakvu karijeru…lako je pišati po sirotinji…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.