Predstavljena slikovnica Moja dugina obitelj


U Beogradu je juče predstavljena slikovnica „Moja dugina obitelj“ nevladine organizacije Dugine obitelji iz Hrvatske. Na javnom predstavljanu slikovnice koje je vodila Jovanka Todorović u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Daniel Martinović i Ivo Šegota govorili su o potrebi i značaju kreiranja ovakog štiva, o rezultatima, ali i o reakcijama koje je izazvala u hrvatskoj javnosti, kao i o svom aktivističkom delovanju i situaciji po pitanju LGBTIQ prava u Hrvatskoj danas. Delo autora Ive Šegote i Maje Škvorc i ilustratora Borne Nikole Žeželja, Moja dugina obitelj prva je slikovnica o deci s istopolnim roditeljima u Hrvatskoj i regionu.

Slikovnica je u Hrvatskoj predstavljena u Zagrebu, Rijeci i Sisku i imala je izuzetan odjek u medijima, van svih očekivanja autora. Slikovnica je takođe u Hrvatskoj dostavljena vrtićima koji su slikovnicu zatražili i u kojima ima dece istopolnih roditelja, kao i ostalim ustanovama i organizacijama koje su pokazali interes za njom. Autori su dodali da su učestvovali u istraživanju „Ja nisam gej mama, ja sam mama“ koje je sproveo tim od 4 psihološkinje iz Zagreba, u okviru kog su urađeni intervjui sa 13 istopolnih porodica koje imaju decu. Cilj istraživanja je bio pokazati s kojim se problemima susreću deca i LGBTIQ roditelji.

Jelena Vidić, psihološkinja i psihoterapeutkinja, Gayten-LGBT, predstavila je ukratko najvažnije rezultate psiholoških istraživanja duginih porodica, koja su počela još u sedamdesetim godinama 20. veka i koja nedvosmisleno pokazuju da uprkos stigmatizovanosti ovih porodica, između dece koja odrastaju u istopolnim i u heteroseksualnim zajednicama ne postoje značajne razlike kad je reč o psihosocijalnom razvoju i prilagođenosti.

Ona je dodala da istraživanja opovrgavaju i česte predrasude o duginim porodicama, kao što su one o lošijoj socijalnoj prilagođenosti dece, većoj zastupljenosti istopolne orijentacije i netradicionalnog rodnog izražavanja kod dece i većem prisustvu zlostavljanja nego u tradicionalnim porodicima. Naprotiv, pojedine studije ukazuju na to da istopolni parovi ređe koriste fizičko kažnjavanje dece i da su svesniji svog roditeljskog stila u poređenju sa heteroseksualnom grupom ispitanika. Jelena Vidić je takođe ukazala na to da za dobrobit deteta nije presudan oblik porodice, već briga, nega i ljubav koje dete dobija unutar nje, kao i sposobnost roditelja da odgovore na razvojne potrebe deteta, u čemu dugine porodice ne zaostaju za tradicionalnim.

ČITAJTE:  Preko 90 odsto LGBT+ osoba u Srbiji trpi diskriminaciju i nasilje

Autori su naglasili da je cilj slikovnice „Moja dugina obitelj“ jačanje socijalne integracije dece koja imaju istopolne roditelje, te promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta i prikazuje sličice iz života dvoje dece s istopolnim roditeljima.

Aktivisti Duginih obitelji izrazili su podršku usvajanju Zakona o rodnom identitetu organizacije Gayten-LGBT jer omogućava brzu i jednostavnu proceduru promene dokumenata i zakonsko priznanje rodnog identiteta trans osoba.

Inicijativa za predstavljanje slikovnice, kao i za radionicu s LGBTIQ osobama koje su roditelji ili su zainteresovane za roditeljstvo održanu u subotu 21. aprila, došla je od aktivistkinje Jelene Čelebić, a logistički i organizaciono podržana je od strane organizacija Gayten-LGBT i Da se zna.

Izvor: TransSerbia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.