Predstavljen Vodič za zaštitu podataka o ličnosti kvir zajednice

To što je zakonom zabranjena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije kao i obrada podataka o seksualnoj orijentaciji pojedinca, jeste dobar pravni okvir za poboljšanje položaja LGBT+ zajednice ali još uvek nije od velike pomoći za njen realni život, jer je, i pored načelne zakonske zaštite, ovo jedna od najviše diskriminisanih zajednica u društvu.

Seksualna orijentacija spada u kategoriju posebno osetljivih podataka o ličnosti ali zaštita privatnosti LGBT+ osoba još uvek je nedovoljno poznat teren kako za predstavnike organa vlasti tako i za samu zajednicu, koja ne zna koja prava po ovom pitanju ima.

Nedelju privatnosti (25 – 29. januara), kojom grupa organizacija civilnog društva obeležava Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti, udruženje „Da se zna!“ iskoristilo je da javnosti predstavi publikaciju „Pravo da vas ostave na miru – Vodič o zaštiti podataka o ličnosti kvir zajednice„.

„Vodič je nastao kao posledica negativne prakse da se pripadnici LGBT+ bez pristanka javno izjašnjavaju o svojoj seksualnoj orijentaciji i da se na osnovu toga diskriminišu, bez obzira na to što seksualna orijentacija spada u posebno osetljive podatke o ličnosti i što to Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jasno kaže. I LGBT+ zajednica nije dovoljno informisana o tome pa želimo da pružimo mogućnost da stekne uvid u svoja prava po pitanju zaštite privatnosti“, rekla je Dragoslava Barzut, izvršna direktorka udruženja „Da se zna!“ na petom panelu organizovanom u okviru Nedelje privatnosti posvećenom privatnosti podataka kvir zajednice.

U Vodiču su ukratko predstavljeni osnovni pojmovi i prava u vezi sa zaštitom ličnih podataka, preporuke koje je udruženje dalo za efikasniju zaštitu privatnosti iz kvir perspektive, kao i primer obrasca zahteva za ostvarivanje prava na obaveštenost o obradi podataka.

Bojan Lazić iz ovog udruženja podsetio je da i Zakon o zabrani diskriminacije, u članu 21 jasno kaže da je „seksualna orijentacija privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji“, kao i da se ovo pravo dodatno štiti i u Zakonu o zaštiti podataka, u članu 17. Ovaj član svrstava seksualnu orijentaciju u tzv posebno osetljive podatke o ličnosti (rasno i etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, genetski podaci, biometrijski podaci, podaci o zdravstvenom stanju ili seksualnom životu ili seksualnoj orijentaciji fizičkog lica).

ČITAJTE:  Dušan Kaličanin otkriva šta je sve trpeo jer je igrao gej likove

Lazić je, međutim, skrenuo pažnju na to da zakonodavac predviđa čak 10 slučajeva izuzeća kada se dopušta obrada ovih podataka i izrazio bojazan da nije jasno definisano koji su to slučajevi u kojima je moguća obrada ovih osetljivih ličnih podataka. Zakonodavac predviđa da je obrada ovih podataka moguća ako je to u „značajnom javnom interesu“ a ne navodi tačno kako taj javni interes definiše. Predlog Udruženja „Da se zna!“ takođe je da se u članove 17 i 18 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji definišu osetljive podatke o ličnosti, doda i rodni identitet, uz seksualnu orijentaciju, kao takođe posebno osetljiv privatni podatak.

Osim predstavljanja Vodiča, juče održani panel iskorišten je za uspešnu raspravu o Pravilniku o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je u julu 2019. donelo Ministarstvo zdravlja. Ovaj Pravilnik, ocenjeno je u pravnoj analizi udruženja, grubo krši prava na privatnost LGBT+ osoba, insistirajući na potpuno neosnovanim kriterijumima za davaoce reproduktivnih ćelija. Međutim, ovom panelu prisustvovala je i predstavnica Ministarstva zdravlja, Snežana Pantić Aksentijević, koja je u ime Ministarstva, uvažila sve primedbe iznete na račun Pravilnika i najavila da će one biti izmenjene u novoj verziji. Osim predstavnice ovog Ministarstva, na panelu su govorile i Marija Zarić, predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zorica Mršević, naučna istraživačica kao i Stefan Šparavalo iz Udruženja Da se zna! koji je predstavio ovu pravnu analizu.

Panelom o zaštiti privatnosti kvir osoba, završena je „Nedelja privatnosti“ kojom je grupa organizacija civilnog društva – Partneri Srbija, Share fondacija, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Atina, Da se zna i Beogradska otvorena škola – uz podršku Evropske unije i Ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog pokušala da javnosti predstave neke od najkritičnijih tačaka zaštite privatnosti u društvu, u ovom trenutku.

ČITAJTE:  Žan Pol Gotje u Muzeju savremene umetnosti

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.