Predsednik Filipina pomilovao američkog marinca koji je ubio transrodnu osobu

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte pomilovao je danas američkog marinca Lensa Džozefa Skota Pembertona koji je ubio transrodnu Filipinku 2014. godine.

Ministar spoljnih poslova Teodoro Loksin napisao je na Tviter nalogu da je predsednik Duterte odobrio pomilovanje za Pembertona da bi zadovoljio pravdu, ali nije detaljno obrazložio njegov potez, preneo je AP.

Levičarska grupa za ljudska prava, Karapatan, odmah je osudila pomilovanje kao prezirno i besramno ruganje pravdi i servilnost američkim imperijalističkim interesima.

Pemberton (25) je osuđen za ubistvo i služio je kaznu zatvora od šest do 10 godina zbog ubistva Dženifer Laude u motelu u gradu Olongapo, severozapadno od Manile.

Predsednički portparol Heri Rok, koji je svojevremeno bio advokat porodice Laude, rekao je da predsedničko pomilovanje znači trenutno puštanje Pembertona iz zatvora.

“Predsednik je izbrisao kaznu koja bi trebalo da bude izrečena Pembertonu. Ono što predsednik nije izbrisao je presuda Pembertonu jeste da je on još uvek ubica ”, rekao je Rok novinarima.

Pembertonova advokatica Rovena Garsia-Flores izrazila je olakšanje zbog Duterteovog poteza i rekla da je Pemberton spreman da se izvini čak i sa zakašnjenjem porodici Laude.

Izvor: Kurir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.