Prajd u Beču okupio oko 200.000 ljudi


U Beču je u subotu održan Prajd, takozvana Parada duginih boja LGBT zajednice, koja je okupila, prema proceni organizatora, oko 200.000 ljudi.

Ovogodišnji Prajd bio je u znaku sukoba u Ukrajini i poziva na mir. Prvi put nakon pandemije, Prajd je održan uobičajeno – ne samo šetnjom pripadnika LGBT zajednice sa zastavama i u kostimima, već i sa kamionima sa kojih je puštana muzika i na kojima su igrali učesnici.

Centar Beča je na više sati zatvoren zbog ovog događaja, koji predstavlja vrhunac meseca Prajda tokom kojeg je održano mnoštvo manifestacija sa ciljem podizanja glasa LGBT zajednice za svoja prava. Sve institucije grada Beča, ali i gradski prevoz nose zastave duginih boja.

ČITAJTE:  Uhapšen Darko Kostić zbog otmice mladića

Mnoge kompanije i prodavnice su, takođe, “obojile” svoje prostorije u dugine boje, što je naišlo i na kritiku LGBT zajednice, koja smatra da to nije prava iskrena podrška već samo marketinški trik.

Inače, LGBT zajednica u Austriji izborila je jednu malu pobedu u borbi za svoja prava, te će uskoro biti ukinut zakon kojim se zabranjivalo njihovim pripadnicima da doniraju krv.

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.