Poverenica: Šešelj prekršio zakon jer je LGBT osobe nazvao bolesnim


Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković utvrdila je da je lider Radikalne stranke Vojislav Šešelj prekršio propise o zabrani diskriminacije, time što je LGBT osobe nazvao devijantnim i bolesnim.

U maju ove godine Šešelj je na televiziji Pink rekao i da „ukidanje diskriminacije homoseksualaca ne znači da će vrednost njihove seksualne opcije biti izjednačena sa normalnom i prirodnom“ i dodao da je homoseksualnost „devijacija seksualnog ponašanja“ koju moramo „zvati bolešću“.

Iako je u istoj emisiji navodio kako je protiv svake diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, takvi stavovi nedvosmisleno predstavljaju diskriminaciju, a takođe i de fakto stvaraju teren za dalje nasilje nad LGBT+ ljudima, budući da se oni označavaju kao „neprirodni“ i „nenormalni“, navodi se u saopštenju poverenice.

ČITAJTE:  EU: Odnos Srbije prema Romima i LGBT populaciji izaziva zabrinutost

Poverenica se saglasila da nazivanje homoseksualnosti bolešću i devijantnim ponašanjem vređaju dostojanstvo kvir ljudi i podstiču dalju diskriminaciju i stigmatizaciju LGBT osoba, čime je i potvrdila da takvi stavovi i izjave lidera Srpske radikalne stranke predstavljaju povredu Zakona o zabrani diskriminacije.

Ukoliko se Šešelj javno ne izvini LGBT osobama za izrečene stavove u narednih 30 dana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti izreći će mu opomenu, a udruženje Da se zna će potom obavestiti javnost o daljim koracima koje će u ovom slučaju preduzeti.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.