Poslanik prisustvovao gej svadbi, morao da podnese ostavku

Ultraortodoksni izraelski poslanik podneo je ostavku nakon što je više istaknutih rabina zatražilio da ga njegova partija Šas otpusti jer je prisustvovao gej svadbi svog nećaka.

Poslanik Jigal Gueta izjavio je za izraelske medije početkom ove nedelje da je prisustvovao ceremoniji venčanja para istog pola što je izazvalo ljutnju vodećih sefardskih rabina povezanih sa duboko religioznom partijom Šas.

“Moj nećak je rekao da želi moj blagoslov. Ja sam mu rekao da ne razumem takve stvari. I on mi je kazao da je on gej i da se ženi s muškarcem. Tako da sam mu rekao da sada razumem još manje”, izjavio je Gueta za vojni radio u nedelju.

Poslanik je objasnio da je čitava njegova porodica išla na venčanje i da on obično ne govori svojoj deci na koje događaje da idu ali ovog puta im je rekao da je prisustvo neophodno.

“Usrećićemo ga jer je on sin moje sestre i ja želim da bude srećan, ali želim da vi znate da je po Tori ovo venčanje zabranjeno i grozno”, rekao je Gueta deci.

U ponedeljak je pet rabina objavilo pismo u kome je navelo da je poslanik javno oskrnavio božju volju time što je primorao svoju familiju da prisustvuje venčanju koje je zabranjeno i nečuveni prestup. Oni su zahtevali da bude otpušten i da se javno saopšti razlog.

Međutim lider partije ministar unutrašnjih poslova Arije Deri ga je podržao, rekavši da prihvata njegovu ostavku, ali da misli da još uvek može imati ulogu u partiji.

Neki izraelski mediji navode da po svoj prilici kritičari Šas partije pokušavaju da joj nanesu političku štetu jer se radi o tome da rabini koji su potpisali pismo nisu dobili podršku Šasa za svoje institucije i nisu čak ni pokušali da čuju verziju događaja od poslanika. Osoba koja im je poslala snimak intervjua vojnom radiju izostavila je deo u kome poslanik govori o verskoj zabrani takvog venčanja.

Izraelski opozicioni političari su osudili ovaj incident i novi lider partije Cionističke unije levog centra Avi Gabaj je rekao da je Gueta izgubio člana porodice u terorističkom napadu kada mu je bilo osam godina i da je njegova odluka da ide na venčanje sestrinog sina human gest.

Jedini jevrejski poslanik u partiji Ujedinjena arapska lista Dov Kanin ocenio je da je užasno što prisustvo venčanju gej člana porodice 2017. godine može da izazove takvu reakciju.

Izrael inače prihvata da pripadnici gej zajednice ;služe vojsku, ali u zajednici ultraortodoksnih Jevreja homoseksualnost se smatra grehom i javno se osuđuje, podseća agencija AP.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.