Polne bolesti možete dobiti čak i kada koristite kondom


Osnovna funkcija kondoma je da spreči prenos sperme, trudnoću i širenje polnoprenosivih bolesti tokom seksualnog odnosa.

Pravilno korišćenje prezervativa je efikasno u prevenciji prenosa HIV-a, hepatitisa B i C, sifilisa, gonoreje i hlamidije.

Lateks je veoma efikasan kao materijal, jer je nepropusan za polnoprenosive patogene.

Problem je što se ne prenose sve bolesti putem semene tečnosti. Mnoge od njih se prenose preko kože, direktnim kontaktom.

Ovo su bolesti koje se mogu preneti iako vaš partner koristi kondom:

Herpes

Ako osoba ima herpes lezije koje se nalaze na površini od prepona ili karlice koja nije prekrivena kondomom, može da prenese herpes. Lekari preporučuju uzdržavanje, ukoliko je herpes prisutan, kao i kada je partner pod terapijom.

HPV

Ovaj virus je veoma zastupljen i drugi jepo prenosivosti . Neke vrste izazivaju kondilome, pa ako su spoljašnji, onda se i mogu videti.

Druge vrste nisu vidljive pa tako da psoba i ne zna da ih ima. Neke treće vrsta, mogu dovesti do kancera grlića meterice, ukoliko se ne otkriju na vreme.

MCV

Pripada DNK virusima poznat još i kao “vodene bradavice”. Manifestuje se kao sitne izbočine na koži. One se mogu pojaviti bilo gde, dva do tri meseca nakon infekcije. Mogu da svrbe i da budu posetljive na dodir.

Stidne vaši

Nalaze se na dlakama oko genitalija i kondom ih ne može pokriti, a samim tim ni sačuvati partnera.

Sifilis

U početnoj fazi pojavljuje se kao otvorena okruglasta rana, koja može da se nađe na mestu koje ne pokriva kondom.

Ukoliko ste seksualno aktivni, važno je da se testirate, čak i kada praktikujete siguran seks. Trebalo bi se testirati pre nego što započnete vezu sa novim partnerom. To se odnosi na oba pola.

ČITAJTE:  Labris proslavlja 25 godina postojanja

Izvor: Telegraf


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.