Poljski regionalni savet izglasao „zonu bez LGBT populacije“


Poljski regionalni savet izglasao je danas da ostane “zona bez LGBT populacije” uprkos upozorenju Evropske unije da bi zemlja mogla da izgubi značajna finansijska sredstva.

Brojne lokalne vlasti u Poljskoj proglasile su se za slobodne „LGBT ideologije“, jer su prava homoseksualaca postala pitanje visokog ranga i dovela su do duboke podeljenosti u pretežno katoličkoj zemlji pod konzervativnom nacionalističkom vlašću, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Poljsku je to dovelo u sukob sa Evropskom komisijom, koja poručuje da bi takvim stavom Poljska mogla da krši zakon Evropske unije u vezi sa diskriminacijom na osnovu seksualne orijentacije.

Južna Malopolska regija saopštila je da je primila pismo upozorenja u kojem se kaže da bi mogla da izgubi više od 2,5 milijardi evra sredstava EU ukoliko do sredine septembra ne opozove deklaraciju iz 2019. godine.

Regionalna skupština je danas izglasala predlog opozicije za povlačenje deklaracije, koja je odbijena zahvaljujuću glasovima predstavnika vladajuće stranke Zakon i Pravda (PiS).

„Ne možemo da poreknemo ono što je rečeno 2019. godine“, rekao je otac poljskog predsednika Andžeja Dude, Jan Duda.

Neki verski konzervativci u Poljskoj kažu da nemaju ništa protiv homoseksualaca, ali da se protive onome što nazivaju „LGBT ideologijom“, za koju kažu da predstavlja pretnju hrišćanskim vrednostima.

„Ponovo su se mržnja i ljutnja PiS-a pokazali važnijim od dobra građana i oni će najviše patiti zbog ove odluke“, rekao je levičarski član Evropskog parlamenta Robert Biedron.

Poljska vlada negira da njihov zakon diskriminiše ljude na osnovu seksualne orijentacije.

Izvor: Nova.rs


ČITAJTE:  Oštećena fotografija gej para u centru Novog Sada

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.