Poljska vlada želi kontrolore koji će štititi moral u školama


Poljski poslanici danas bi trebalo da raspravljaju o predlogu zakona o školskim nadzornicima.

Poslanici će danas raspravljati o predlogu zakona nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), za koji kritičari kažu da bi mogao da ograniči pristup nastavi o LGBT i reproduktivnim pravima i da vladajućem PiS-u više kontrole nad školama.

Iz PiS tvrde da su promjene u obrazovnom sistemu potrebne kako bi se zaštitila deca, ali protivnici smatraju da je to deo širih napora da se eliminišu liberalne vrednosti iz javnog života.

Ministar obrazovanja Pržemislav Čarnek rekao je da bi školski nadzornici koje je imenovala vlada trebalo da imaju pravo da blokiraju svaki program koji bi bio “pretnja dečjem moralu”, posebno kada je u pitanju seksualni odgoj.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Čarnek je jednom rekao da homoseksualci “nisu ravnopravni normalnim ljudima” i pozvao je škole da se fokusiraju na podučavanje devojčica “ženskim vrlinama”, dok je kritikovao muškarce koji nose uske pantalone.

PiS je uveo niz obrazovnih reformi, ukazujući na potrebu obrane tradicionalnih hršćanskih vrednosti i učenja dece da budu ponosna na poljsku istoriju.

Prema novom zakonu, vannastavne aktivnosti koje vode nevladine organizacije u školama trebao bi da odobri nadzornik. Zakon bi takođe olakšao otpuštanje direktora škola.

Čarnek je takođe najavio planove za uvođenje novog predmeta, “istorija i sadašnjost”, čime bi se smanjila nastava građanskog obrazovanja a pojačalo učenje događaja od 1945. do 2015. godine.

Od učenika se traži da raspravljaju o “nestabilnosti eurozone” i objasne zašto je avionska nesreća u Smolensku 2010., u kojoj je poginuo predsjednik Leh Kačinjski, brat blizanac čelnika PiS-a Jaroslava, bila “najveća tragedija u istoriji posleratne Poljske”.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Riszard Terlecki, predsednik parlamenta iz vladajuće stranke, rekao je 2020. da bi školske reforme trebalo da rezultiraju boljom orijentacijom učenika u stvarnosti i vernošću tradiciji.

“Obrazovanje bi trebalo rezultirati time da mladi Poljaci budu domoljubi, a ako jesu, sigurno će glasati za PiS”, rekao je prošle sedmice za privatnu TVN24.

Izvor: Kurir


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.