Politički selfi godine: Mali i Brnabićeva zajedno na Paradi


Premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali sada već tradicionalno su objavili selfi sa Parade ponosa.

Očekuje se da će šetnja od Cvetnog trga početi uskoro, a organizatori procenjuju da će ovogodišnjim Prajdom prošetati 3.000 ljudi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je, za današnju “Politiku”, da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej Prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava i uvažavanju specifičnosti manjinskih grupa.

– To je pre nekoliko godina bilo teško zamisliti i, kao što je sada sasvim normalno, tako će i za neko vreme biti normalno da pričamo o temama za koje danas nismo spremni. Jer kao što i sami vidite, granice osvajanja slobode se pomeraju i mi smo kao društvo tu napravili velike iskorake poslednjih godina. Ja verujem u ovo društvo i volju naših građana da štite svoja, samim tim i prava drugih osoba – rekla je Brnabić.

ČITAJTE:  Boki 13 osuđen na devet godina zatvora

Povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, Brnabić je u intervjuu za “Politiku” rekla da je poslednjih godina ostvaren izuzetan napredak kada je u pitanju položaj LGBT populacije, ali da još postoje određeni segmenti u kojima pokazujemo zbunjenost i nerazumevanje.

Smatra da je Srbija prešla dug put od potpune diskriminacije i stigme ljudi, koja se ogledala u govoru mržnje, fizičkom nasilju, do toga da već poslednje tri godine najviši zvaničnici države učestvuju u prajdu.

– To je važna poruka da smo svi ravnopravni i da diskriminacija, nasilje i nepoštvanje ljudskih prava nisu deo ovog društva, koje je pokazalo snagu da se menja i uči, prihavata različitosti i s njima deli život u široj društvenoj zajednici – rekla je Brnabić.

ČITAJTE:  Ukinut pritvor modnom kreatoru Darku Kostiću

Premijerka smatra da je potrebno raditi na tome da se kao društvo odlučnije borimo protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije nad bilo kojim pripadnikom bilo koje manjinske grupe.

– Verujem da za to imamo snage – kaže Brnabić.

Izvor: Telegraf


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.