Policija blokirala Paradu ponosa u Turskoj


Turska policija je danas blokirala i suzavcem rasterala više stotina okupljenih koji su prkosili zabrani održavanja Parade ponosa u Istanbulu.

Ovo je četvrta godina zaredom da vlasti Istanbula sprečavaju paradu kojom završava istanbulska nedelja ponosa, prnela je Hina.

Turski LGBT aktivisti okupili su se i šetali ulicama prkoseći zabrani, izvikujući slogane i mašući zastavama duginih boja. Pokušali su da prošetaju centralnom ulicom Istiklal nakon što su pročitali saopštenje.

Policija je ranije zatvorila taj deo grada i tamo postavila vodene topove i suzavcem potisnula okupljene. Učesnici protesta su pevali „Nećemo se pokoriti, nećemo zaćutati, ne bojimo se“.

Organizatori su u saopštenju istakli da je guverner ponovo diskriminisao specifični deo društva. Aktivisti tvrde da je policija koristila gumene metke u rasterivanju okupljenih. Organizacija Amnesti internešenel istakla je da je mirno okupljanje i kretanje pravo garantovano domaćim i međunarodnim zakonom koje guverner Istanbula mora da poštuje.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.