Podignuta optužnica zbog homofobičnog napada u Manježu


Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv dvojice osumnjičenih za napad na U.G krajem februara ove godine u parku „Manjež“. Momčilu V. se na teret stavlja krivično delo ubistvo u pokušaju, a Luki J. krivično delo nasilničko ponašanje.

Kako je saopštilo tužilaštvo, sumnja se da je Momčilo V. (20) 28. februara u parku „Manjež“ pokušao da liši života U.G, tako što ga je nožem ubo u predelu leđa, nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život.

Optužnicom je obuhvaćen i Luka J. (18), koji je tom prilikom bio u društvu sa Momčilom V, zbog nasilničkog ponašanja prema oštećenima U.G, Đ. Đ. i I.P, te fizičkog napada na Đ.Đ, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  Ministar Žigmanov falsifikuje realnost života LGBTI ljudi u Srbiji

Tužilštvo je takođe predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremeskom periodu.

Oni su uhapšeni 2. marta.

Nakon ovog incidenta reagovali su i članovi LGBT+ zajednice i nevladinih organizacija koji su dan kasnije u beogradskom parku Manjež održali protest pod nazivom “Mržnja ubija”, koji je organizovan zbog nedavnih napada na pripadnike te zajednice.

“Mržnja nije srpska tradicija”, “Ne ubij”, “Tišinom hranimo mržnju”, “Ćutanje nas ubija”, neki su od tranparenata koje su nosili na protestu čiji su učesnici zahtevali brzu i efikasnu reakciju kada su u pitanju napadi na pripadnike LGBT zajednice.

O ovom slučaju se oglasila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je najoštrije osudila ove napade. Ona je podsetila da je prema Krivičnom zakonu svako nasilje zabranjeno, naročito ono koje je posledica diskriminacije prema bilo kojoj društvenoj grupi, u ovom slučaju LGBT populaciji. Janković je takođe istakla da je od velike ažnosti da nadležni organi što pre pronađu i sankcionišu počinioce kao i da je neophodno pojačano raditi na otklanjanju socijalne distance, netrpeljivosti i diskriminacije LGBT osoba.

ČITAJTE:  Mesec dana nakon prekida štrajka glađu Andrej Obradović nema informacije o svom slučaju

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.