Podgorica: Održana javna rasprava o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola


U Podgorici održana javna rasprava o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Protojerej Džomić: Propis se ne uklapa u našu zemlju, loše je prepisan iz Hrvatske. Crkva smatra da je zakon atak na decu

PORED homoseksualnih registrovanih zajednica Crna Gora dobija prvi put homoseksualne matičare i kumove!

Tako je protumačio predloženi Nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola protojerej–stavforofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, na javnoj raspravi održanoj u Podgorici na kojoj su još učestvovali predstavnici Vlade, Delegacije Evropske unije i nevladinog sektora.

– I ne samo to, Crna Gora dobija prvi put i homoseksualnu matičnu službu! Jedan matičar će da venča Anu i Marka, ali i Miraša i Vuka – dodao je Džomić i saopštio da je ponuđenih akt “klasičan primer plagijata hrvatskog zakona”.

– Ne mogu da shvatim saopštenu tezu da je radna grupa bila vrlo kreativna, a oni, evo, sve nekreativno prepisali. Naslov zakona je smišljen kako bi prevario crnogorsku javnost jer se radi o zakonu o homoseksualnim zajednicama. Očigledno je da Crna Gora ovim predloženim nacrtom zakona ulazi u pravni poredak homoseksualne zajednice. Podsećam, da lica koja imaju homoseksualno opredeljenje po slobodi svojoj, koju ja poštujem, ne sprečava pravni poredak Crne Gore da ostvarauju svoja prava na različite načine. Dobro je što ovom skupu ne prisustvuju ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka i Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori što je radikalno smanjilo značaj i vrednost ovog skupa – dodao je otac Velibor i upozorio da je zakon atak na decu, posebno pitanje starateljstva homoseksualno opredeljenih osoba nad njima.

– U te zajednice, kako je naglasio Džomić, mogu se uvoditi deca iz prethodnog braka umesto da je to izričito zabranjeno.

ČITAJTE:  Ani Brnabić i Gordani Čomić nije mesto na Paradi ponosa

– Zar uvođenje dece u homoseksualnu zajednicu i to dece rođene u braku od oca i majke nije hitan slučaj i neposredna opasnost po mališane? Šta znači pojam – deca koju partneri izdržavaju? Koja su to deca? Izjava jednog člana radne grupe da homoseksualni partneri neće usvajati decu jeste tačna za sada, ali ko će biti siguran da vrlo brzo neće u ime zabrane diskriminacije doći do izmena i dopuna zakona kao u slučaju Nemačke pa će se uvesti pravo homoseksualaca i tzv. životnih istopolnih zajednica da usvajaju decu. Pitam se šta će im deca kad oni po slobodnoj volji ne žele da ih rađaju. Odredbe su potpuno u suprotnosti sa međunarodnom konvencijom o pravima dece. Nacrt je diskriminatoran – smatra Džomić.

S druge strane, Danijel Kalezić iz LGBT asocijacije “Kvir Montenegro” imao je sasvim drugačije mišljenje.

– Danas je crnogorska LGBT zajednica srećna, jer će ovaj zakon pozitivno uticati na naše živote. Treba nam zakon jer hoćemo da živimo kao ostali građani – kazao je Kalezić.

ZAŠTITA

Blanka Radošević Marović, generalna direktorka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u ime predlagača nacrta zakona kazala je da se radi o pravnoj zaštiti LGBT grupe i njihovoj ravnopravnosti sa ostalim građanima.

– Niko ne treba da živi u strahu od različitosti. Vlada Crne Gore prepoznala je važnost ovih pitanja. U nacrtu su precizirani pojmovi, uslovi, pravila životnog partnerstva, starateljstvo, imovinski odnosi, nasleđivanje, zdravstveno osiguranje, pravo na socijalnu zaštitu i mnogo toga drugog – navela je Marovićeva.

Izvor: Večernje novosti


One comment

  1. Standardno, od crkve se ništa drugo nije ni moglo očekivati. Samo me zanima ko će im biti neprijatelj kad jednog dana postanemo potpuno ravnopravni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.