Počinje Nedelja ponosa u Beogradu


Ovogodišnja Nedelja ponosa biće otvorena u ponedeljak, 10. septembra, okupljanjem u podne na platou ispred Skupštine Beograda.

Tokom Nedelje ponosa u Beogradu će biti organizovano više od 60 izložbi, koncerata, filmskih projekcija, debata i konferencija. Kao i prethodnih godina program će obuhvatiti i Prajd forum i konferenciju koja će ove godine biti posvećena pravnom regulisanju položaja istopolnih zajednica.

Nedelja ponosa završiće se u nedelju, 16. septembra Paradom ponosa koja se organizuje pod sloganom “Reci DA”. Povorka će krenuti sa Trga Slavija, a kretaće se ulicom Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, do Studentskog Trga. Posle toga, u Studentskom parku od 16 do 20 časova biće organizovan zabavni program koji je otvoren za javnost.

ČITAJTE:  Više hiljada ljudi na gej paradi u Zagrebu

Prva beogradska Parada Ponosa organizovana je 30. juna 2001. pod sloganom “Ima mesta za sve nas”, kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povređeno je više od 40 osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala.

Prvi Beograd Prajd koji je protekao bez incidenata održan je 28. septembra 2014. godine pod sloganom “Ponos za sve”.

Izvor: Radio 021


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.