Peti Ponos Srbije 29. juna u Beogradu


Peti Ponos Srbije biće održan u subotu 29. juna 2019. godine. LGBTI osobe i njihovi prijatelji će na paradi u centru Beograda u organizaciji Udruženja “Egal”, Gej lezbejskog info centra i Loud & Queer da obeleže 50 godina od Stonvolske pobune u Njujorku, koja važi za početak masovnog svetskog pokreta za prava LGBTI osoba.

Osim parade Ponos Srbije nastojaćemo da tokom juna, meseca ponosa, u saradnji sa čitavom LGBTI zajednicom organizujemo čitav niz manifestacija kako bismo obeležili ovaj značajan jubilej.

Naša zajednica se suočava sa velikim brojem izazova, ali na velikom delu planete Zemlje ima puno razloga za slavlje. I u Srbiji smo postigli mnoge uspehe. Ne samo da smo svojim angažovanjem uspeli da ubedimo javnost da je prajd pre svega civilizovani protest kojim se borimo za naša prava, već smo počeli i da rešavamo mnoge konkretne probleme zajednice.

ČITAJTE:  Šest meseci od prebijanja i maltretiranja dve LGBT osobe

Od 1. januara ove godine stupio je na snagu Pravilnik koji prati Zakon o matičnim knjigama koji omogućava promenu imena i oznake pola u ličnim dokumentima, što predstavlja ključnu zakonodavnu promenu za LGBTI zajednicu još od donošenja Zakona o zabrani diskriminacije, kada nije iskorišćena prilika da se zaštite trans* osobe od diskriminacije.

Takođe, u Beogradu počinje da radi drop-in centar za LGBTI osobe, koji će pružati psihološku, pravnu i drugu pomoć članicama i članovima zajednice koji doživljavaju nasilje, diskriminaciju, i dr.

Posle dugo vremena, konačno je doneta prva presuda za krivično delo zločina iz mržnje prema LGBTI osobama, značajno je povećana vidljivost naše zajednice u prethodnih pet godina, a posebno bismo istakli jačanje kulturne kvir scene u našem glavnom gradu.

ČITAJTE:  Uhapšen Daniel Dženi Pinter

Svima je jasno da ima razloga za slavlje, ali svakome u LGBTI zajednici i među prijateljima je još jasnije da moramo učiniti mnogo toga da bi LGBTI osobe postale ravnopravne članice i članovi našeg društva. Zato zahtevamo:

1. Hitno donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima kojim će se zakonski regulisati prava i obaveze osoba koje žive u takvim zajednicama
2. Jačanje kapaciteta državnih službi za rad sa LGBTI zajednicom, pre svega zdravstvenog i sistema socijalne zaštite
3. Pojednostavljivanje procedura za davanje azila LGBTI tražiocima azila iz zemalja u kojima ih (krivično) progone
4. Izdvajanje 3,8% odsto budžeta na svim nivoima (opštinski, gradski, pokrajinski, republički) predviđenih za civilni sektor na projekte čiji je korisnik LGBTI zajednica

ČITAJTE:  Prajd info centar u Beogradu prestaje sa radom

Još jednom podsećamo pre svega LGBTI osobe, da najviše od svakog od nas pojedinačno zavisi uspeh našeg pokreta i zato vas pozivamo da nam se pridružite, posebno imajući u vidu jačanje raznih ekstremističkih pokreta i ideja širom sveta, pa i u Srbiji.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.