Pesma Evrovizije i LGBT prava – poruke ovogodišnjih izvođača


I pre i posle Končite Vurst, austrijskog transvestita anđeoskog glasa, koji je pobedio 2014. godine, “Pesma Evrovizije” je oduvek bila pozornica za “one drugačije” i za promociju prava na različitost i prihvatanje sebe samih onakvih kakvi jesmo.

Tako i ovogodišnja “Pesma Evrovizije”, posle poljupca predstavnika San Marina, Akile Laura i njegovog gitariste, kao i prisustva “fluida” između italijanskih izvođača Mahmuda i Blanka, postaje još više oda slobodi i prihvatanju sopstvenog ljudskog bića, piše italijanska Republika.

Poljubac Akile Laura i gitariste Bosa Domsa svakako nije bio novina, ni za pevača, koji je to isto na sceni već učinio u Sanremu 2021, ni za “Pesmu Evrovizije”, događaj koji je oduvek bio otvoren za ono što se zove LGBT+ svet – ukratko, na bilo koji način življenja i razumevanja seksualnosti.

Ako se prisetimo samo poslednjih 25 godina, senzacionalnih momenata na sceni sigurno nije izostalo.

Godine 1997, Islanđanin Pol Oskar, priznati gej muškarac, pevao je pesmu, prepunu aluzivnih namigivanja i poza, o čoveku koji je živeo život u zadovoljstvu i koji će uskoro umreti.

Na “Evrosongu” 1998. je pobedila izraelska transrodna pevačica Dana Internešenel, što je umetničko ime Šeron Koen, koja je rođena kao Jaron. Polemika u javnosti, ali i pretnji za njenu bezbednost bilo je toliko, da je bila primorana da uvek sa sobom vodi i telohranitelje.

ČITAJTE:  Otvorena prva sigurna kuća za LGBTQ+ osobe u BiH

Još više senzacija izazvala je pobeda Austrijanca Tomasa Nojvirta, tj. Končite Vurst, 2014. godine, koji će postati poznat kao “bradata žena” – transvestit koji je svojim imidžom, ali pre svega maestralnom interpretacijom osvojio publiku i postao svetska ikona LGBT pokreta.

Trend se nastavio, a 2018. godine Irac Rajan O’Šonesi je za svoj nastup na scenu izveo dve plesačice koje su se držale za ruke dok su se u publici isticale dugine zastave.
Prema tome, Akile Lauro nije ni uradio bogzna šta!

Kada govorimo o ovogodišnjoj Evroviziji, sličnih poruka ima napretek. Ne zaboravimo da su tu i voditelj Mika i komentator italijanske TV Kristijano Malđoljo, otvoreni gej muškarci. Međutim, evo malog rezimea poruka koje su do sada prenete sa scene.

Italijanski predstavnici Mahmud i Blanko nisu davali javne i zvanične izjave na tu temu, ali mediji komentarišu da se tokom njihovog nastupa oseti da “postoji nešto” između njih dvojice.

Španski El Mundo o njima govori kao o homoerotskom paru. Sam Mahmud je često tražio da govori o sopstvenoj seksualnosti, govoreći da je ona “fluidna”, kao i kod mnogih mladih danas. Njegovo pojavljivanje u ljubičastoj uniseks suknji na paradi izvođača izazvalo je brojne komentare. Za svoju pesmu kažu da govori o ljubavi, ali ne samo o jednoj vrsti.

ČITAJTE:  Ministar magije: Unapređen položaj LGBT+ osoba

Kornelija Jakobs iz Švedske, kao moto na svom Instagram profilu ima rečenicu na italijanskom “Viva la figa”, u prevodu “Živela p…a”. Upitana za objašnjenje, odgovara: „To je samo istina, slavimo je”.

Majkl Ben David iz Izraela je dvadesetpetogodišnji pobednik Iks faktora i žrtva maltretiranja u detinjstvu, jer je bio previše ženstven. Uoči nastupa na “Pesmi Evrovizije” dobio je bračnu ponudu od svog partnera, koja je i prihvaćena, ako je suditi po onom što su objavili na instagramu. Njegova pesma govori o ponosu, pozitivnosti, samoprihvatanju. Ipak, nećemo je čuti u finalu jer nije prošla dalje.

Trio Sistur sa Islanda čine tri sestre, Siga, Beta i Elin, koje takođe paradiraju sa duginim majicama i natpisima “Svi smo mi ljudi”. Na konferenciji za novinare pre polufinala rekle su da njihova pesma govori o nadi i da je takođe pesma transseksualaca. Inače, Elin je lezbejka, a Siga ima sina transseksualca.

ČITAJTE:  Optimist magazin proslavlja 13. rođendan: Budućnost pod znakom pitanja

Šeldon Rajli iz Australije takođe je privukao pažnju svojim nastupom. Reč je o pevaču koji je gej i autističan, a u svojoj pesmi govori o teškoj adolescenciji i senzacionalnom poboljšanju nakon što se “autovao”.

U braku je sa muškarcem od 2018. godine. Na sceni počinje da peva sa licem prekrivenim šljaštećom metalnom maskom sa Svarovski kristalima, kao da želi da se zaštiti od sveta, da bi je posle uklonio i sa radošću se suočio sa sobom i celim svetom.

Inače, večeras će glasove australijskog žirija saopštiti transvestit Kortni Ekt.
I Ema Muskat sa Malte, koja nije prošla u finale, peva pesmu koja je himna samoprihvatanja i ponosa i koja ne ostavlja mesta sumnji u njeno značenje i poruku.

Predstavnik San Marina, Akile Lauro, celokupnom svojom ličnošću i izgledom, oda je rodne “fluidnosti”. Na scenu je izašao u providnom crnom čipkastom kombinezonu, tangama, sa kaubojskim čizmama i šeširom, i teškom šminkom oko očiju.

Jašući mehaničkog bika pevao je pesmu o ljubavi striptizete i kauboja, „slobodnoj ljubavi, kakvu želim da imam”. Ipak, evropska publika oslobodila ga je obaveze da se ponovo pojavi večeras.

Izvor: RTS


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.