Patrijarh Porfirije se oglasio o Evroprajdu


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije oglasio se povodom najave da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

O svom saopštenju Porfirije ističe da je svuda u svetu, gde živi srpski narod, došlo do polemika, kontroverza i sukoba zbog najave da će se u Beogradu održati Evroprajd.

„Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim. U dušu nas pravoslavnih hrišćana je usađeno učenje Crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom“, naveo je on.

ČITAJTE:  LGBT+ i Srbija: Sve više napada, sve manje prijava policiji

Porfirije tvrdi da Crkva u potpunosti razume, kako kaže, suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet.

“Da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice. Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda. U isto vreme podsećam da Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom Otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog”, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  Miletić: Očekujem da Šapić otvori EuroPrajd u Beogradu i podigne glavnu zastavu

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

2 comments

  1. Nacionalne lazi i verske zablude kao temelj srpskog drustva.

  2. A što se ovaj nikada nije oglasio povodom seksualnih devijacija njegovih Vladika u crkvi koji su vršili sodomiju nad decom koja su dolazila u crkvu? Nikada nismo čuli ni da se izjasni o ubijanju žena u “tradicionanim zajednicama ” , ili je i to u srpskoj tradiciji uobičajeno, pa ne mora ni da se komentariše? Zašto crkva ne plaća porez, a ima ogromnu imovinu i svi Vladike voze najnovije Audije i Mercedese? Koji je ovo cirkus od države, Alisa u zemlji čuda…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.