Parade ponosa u više gradova u SAD


Godišnje parade ponosa održavaju se uz svetlucave konfete, zastave duginih boja u Njujorku, San Francisku, Čikagu i drugim američkim gradovima.

Uz uobičajeno veselje ove godine pojavljuju se strahovi da će biti izgubljene slobode osvojene decenijama aktivizma.

Parade ponosa održavaju se samo dva dana pošto je jedan konzervativni sudija američkog Vrhovnog suda naznačio, posle odluke Suda da ukine ustavno pravo na abortus stečeno odlukom iz 1973. godine, da bi sud trebalo da preispita pravo na istopolne brakove priznato 2015. godine.

„Ovde smo da ukažemo na nešto, nije kao svih drugih godina kada obično slavimo ovu paradu, ova će se zaista isticati, ima mnogo ljutih ljudi, ne samo žena već i muškaraca i žena“, rekla je jedna učesnica Prajda u Njujorku, koja je tu došla iz američke države Masačusets.

ČITAJTE:  Papa: “U Vatikanu ima pede*luka”

Upozorenje iz najvišeg suda u zemlji došlo je posle cele godine pravnih poraza za LGBTQ zajednicu, uključujući usvajanja zakona u nekim državama kojim se ograničava razgovor sa decom o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

Dok se ponovo javljaju antigej osećanja, neki se zalažu da se parade ponosa vrate svojim korenima, manje uličnih zabava, više otvorenih marševa za gradjanska prava.

Prajd proslave sada su globalne i održavaju se tokom cele godine u više zemalja, a mnoge od najvećih se organizuju u junu. Jedna od najvećih na svetu u Sao Paulu u Brazilu održana je 19. juna.

U SAD proslave se održavaju u sred potencijalne krize zbog najave sudije Vrhovnog suda o mogućem preispitivanju odluke o legalizaciji istopolnih brakova, i odluke iz 2003. o ukidanju kriminalizacije gej seksa.

ČITAJTE:  U Letoniji registrovano prvo istopolno partnerstvo

Više od deset američkih država do sada je uvelo zakone koji su protiv interesa LGBTQ zajednica, uključujući zakon kojim se zabranjuje pominjanje seksualne orijentacije u školskom programu u državi Floridi i pretnje sudskim gonjenjem roditelja koji dozvole svojoj deci da traže negu za potvrđivanje pola u državi Teksas.

Nekoliko država uvelo je zakone kojima se zabranjuje transrodnim sportistima da učestvuju u grupnim sportovima koji se podudaraju sa rodom sa kojim se oni identifikuju.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.