Parada ponosa u Pragu, rekordnih 40.000 ljudi


Rekordnih 40.000 LGBT aktivista, Pražana i turista prošlo je centrom Praga na osmoj paradi ponosa u glavnom gradu Češke, Prag prajdu, plešući, raspevani, sa balonima i zastavicama, u odeći u bojama duge, za kolonom 15 ukrašenih alegorijskih vozila.

Vesela povorka krenula je sa Vaclavskog trga, gde je protiv parade ponosa LGBT manjina tiho protestovalo nekoliko desetina hrišćanskih aktivista, a u turističkom jezgru Praga isprečila se, kao i svake godine, grupica radikala u nameri da blokira marš, međutim policija ih je odvojila kordronom.

Svoje platforme u povorci vozila, duhovito ukrašene, imale su ovog puta i neke političke stranke, kao parlamentarna Piratska stranka i Zeleni, a svoje vozilo je imala i američka ambasada u Pragu.

Trasu dugu četiri kilometra učesnici Prag Prajda prešli su bez incidenata, komplikujući samo povremeno saobraćaj koji je zbog njih zaustavljan, a završili su u parku Letna na velikom pikniku kojim završava sedmodnevni festival seksualnih manjina u češkoj prestonici.

ČITAJTE:  Slovačka smanjuje finansiranje LGBT+ projekata

Ove godine festival je posvećen porodici, jer iako Češka ima od 2006. godine zakon o registrovanom partnerstvu i dozvoljava istopolne brakove, Česi kao društvo još nisu spremni da odobre usvajanje dece u takvim brakovima.

Dok su se u Češkoj LGBT manjine izborile za toleranciju i da ne budu diskriminisane, u susednoj Poljskoj u Poznanju je oko 4.500 ljudi prema procenama policije izašlo u Marš ravnopravnosti sa glavnim zahtevom da se u zakone unesu paragrafi koji bi ih štitili od nasilja i društvene diskriminacije.

Ove godine pokroviteljstvo nad Maršom ravnopravnosti preuzeo je prvi put gradonačelnik Poznanja, Jacek Jaškovjak, ali sliku Poznanja kao otvorenog grada pokvarila je afera sa zastavicama u bojama duge kojima su u čast Marša bili ukrašeni u petak tramvaji, ali Gradsko preduzeće ih je suprotno dogovoru još u petak skinulo, zbog poplave pretnji i uvreda u mejlovima i telefonskim pozivima.

ČITAJTE:  Predstavljali se kao pripadnici LGBT zajednice, pa pljačkali strance

Neki od putnika pretili su Gradskom preduzeću da odbijaju da ulaze u takve “gej” tramvaje, a najmanje jedan od vozača, koji su se takođe bunili, odbio je da vozi tramvaj ukrašen svetski poznatim simbolom za prava seksualnih manjina.

Na dva mesta radikalni nacionalisti i hrišćanski aktivisti pokušali su da zaustave Marš, na jednom isprečivši kamionet preko ulice, a na drugom moleći se glasno protiv “sodomitskog greha koji propagira Poznanj”.

“Ne plašimo se. Nakon oluje uvek izađe duga”, skandirali su im učesnici Marša.

Poljska policija morala je kordonom da odvoji učesnike marša od grupe agresivnih nacionalista koji su psovali gradonačelnika, a u rukama su držali transparente sa slikama golih muškaraca i pitanjem “da li hoćete da takvi vaspitavaju vašu decu”.

ČITAJTE:  Ruske vlasti traže od Vrhovnog suda da LGBT pokret proglasi 'ekstremističkim'

“Grupe se nisu neposredno sukobile, niti je bilo incidenata. Nijedno preostalo od 36 najavljenih kontra okupljanja nije realizovano”, kazao je televiziji TVN24 portparol regionalne policije Andžej Borovjak.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.