Parada ponosa u Beogradu, trubači kao “provokacija”

U Pionirskom parku u Beogradu počela je “Parada ponosa” pod sloganom “Neka svi naši glasovi ore se”. Oko 100 učesnika krenulo je u protestnu šetnju ka Trgu Republike u centru Beograda.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića trenutno je blokiran, a skup obezbeđuju jake policijske snage. Učesnici Parade nose transparente “Ponos Srbije – Neka svi naši glasovi ore se”, “Hoćemo život dostojan čoveka” i “Podrška je važna”, kao i zastave duginih boja.

Današnju Paradu zvanično je otvorila kuma prajda Sneža Jović, osoba sa invaliditetom, koja je učesnicima šetnje poručila da niko ne treba da dozvoli da budu diskriminisani po bilo kom osnovu.

Kako navodi reporterka N1, bilo je manjih provokacija, kada su se u jednom trenutku pojavili trubači koji su odsvirali nekoliko pesama, ne želeći da otkriju ko ih je poslao.

Uoči početka šetnje, predsednik Gej lezbejsko info centra Predrag Azdejković izjavio je da je današnja Parada ponosa u centru Beograda prilika da građani vide pripadnike LGBT zajednice. Azdejković je rekao da, iako se danas u Beogradu održava Prajd, grad nije blokiran, nema helikoptera, ni vojske, niti je na obezbeđenje skupa potršen milion evra.

“To je bio naš cilj jer želimo da nas građani vide. Šetati u tampon zoni nema nikakve svrhe”, kazao je Azdejković.

On je naveo i da su ključni zahtevi LGBT zajednice prema Vladi Srbije nulta tolerancija prema nasilju, regulisanje ličnih dokumenata za transrodne osobe, bolja primena zakona i akcionog plana Vlade Srbije protiv diskriminacije.

“Imali smo primere nasilja prema trnasrodnim osobama gde je policija malo zaškripala, a čak se i stavila na stranu nasilnika, a i onda kada policija uradi svoj deo posla sve stane pred Tužilaštvom. Ti procesi onda dugo traju a nasilnici se izvuku sa šest meseci uslovne kazne zatvora”, kazao je Azdejković.

On je dodao i da akcioni plan Vlade Srbije za smanjenje diskriminacije ističe sledeće godine a da još ništa na tom planu nije urađeno, naročito kada je reč o pravnom regulisanju istopolnih zajednica.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.