Papa Franja u razgovoru sa homoseksualcem: “Bog te je tako napravio i takvog te voli”


Papa Franja rekao je Huanu Karlosu Kruzu, Čileancu koji preživeo seksualno zlostavljanje od strane katoličkog sveštenika, da Bogu ne smeta to što je homoseksualac.

Ovo je najliberalnija izjava pape po pitanju homoseksualizma od kada je u julu 2013 na novinarsko pitanje o postojanju gej lobija u Vatikanu odgovorio: “Ko sam ja da sudim?”, piše Gardijan.

Kruz je sa papom pričao nasamo protekle nedelje, a kaže da je njegova seksualnost u razgovor dospela zbog nedavnog skandala u kojem su svi čileanski biskupi dobrovoljno dali svoje pozicije u ruke papi zbog afera oko pedofilije.

“Rekao mi je ‘Huane Karlose, to to što si gej nije bitno. Bog te je tako napravio i takvog te voli i meni nije stalo. Papa te takvog voli. Moraš da budeš pomiren sam sa sobom`”. rekao je Kruz za španske novine El Pais.

ČITAJTE:  Parade ponosa ove godine neće biti u Tel Avivu

Glavni portparol Vatikana, Greg Burk, nije odmah potvrdio da Kruzov izveštaj precizno prenosi papine reči, piše Gardijan.

Fernando Karadima, osamdesetsedmogodišnji biskup koji je zlostavljao Kruza, proglašen je krivim od strane Vatikana 2011.

Ovo je izjava pape koja najdalje do sada ide u prilog prihvatanju homoseksualnosti kao načina života koji je dizajniran i dodeljen od strane boga.

Ipak, Osten Iverej, pisac biografije o papi, kaže da izjava ne predstavlja promenu politike Vatikana, budući da crkva nikada nije napravila zvanično saopštenje oko toga zašto su neki pojedinci gej.

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.