Papa Franja kaže da bi istopolni parovi mogli da dobiju blagoslov


Papa Franja izjavio je da je otvoren za razgovor da Katolička crkva blagoslovi istopolne brakove.

Odgovarajući grupi kardinala, koji su tražili razjašnjenje ovog pitanja, on je rekao da svaki zahtev za blagoslovom treba tretirati sa „pastirskim milosrđem“.

„Ne možemo biti sudije koje samo poriču, odbijaju i isključuju“, rekao je on.

Papa je, međutim, dodao da crkva i dalje smatra istopolne veze „grešnim“ i da ih neće priznati.

Vrhovni poglavar katoličke crkve odgovarao je na niz upućenih zahteva uoči skupa na kome će se razgovarati o budućnosti crkve, koji bi trebalo da počne u Vatikanu u sredu.

U katoličkoj crkvi, blagoslov je molitva ili molba, koju obično izgovara sveštenik, tražeći da Bog blagonaklono gleda na čoveka ili ljude koji su blagosloveni.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Biskupi iz nekoliko zemalja, poput Belgije i Nemačke, počeli su da dozvoljavaju sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove, ali je stav crkvenih vlasti ostao nejasan.

Posle zahteva za pojašnjenjem 2021. godine, Vatikan je presudio da se takva praksa ne dozvoljava.

Odgovarajući na najnoviji zahtev, papa je rekao da crkva shvata brak kao „isključivu, stabilnu i neraskidivu zajednicu muškarca i žene“ i da treba izbegavati „bilo koju vrstu obreda koji bi bio u suprotnosti sa ovim uverenjem“.

Ali dodao je da „kada se traži blagoslov, to je iskazivanje molbe Bogu za pomoć, molba da se živi bolje“.

„Pastoralna razboritost mora da na odgovarajući način uoči da li postoje oblici blagoslova koje traži čovek ili više ljudi, a koji ne prenose pogrešan koncept braka“, rekao je on.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Čini se da je predložio da zahteve za blagoslovima treba da budu razmotreni od slučaja do slučaja, odnosno da „odluke koje mogu biti deo pastirske razboritosti u određenim okolnostima ne bi trebalo nužno da postaju norma“.

„Kanonsko pravo ne bi trebalo i ne može da obuhvati sve“, rekao je on.

Dodao je da crkva uvek treba da pristupa odnosima s ljudima s „ljubaznošću, strpljenjem, razumevanjem, nežnošću i ohrabrenjem“.

Crkveni zvaničnici u Engleskoj su u februaru ove godine podržali predlog da se dozvoli molitva blagoslova za istopolne brakove.

Taj potez bi značio da bi istopolni par, posle zakonskog sklapanja braka, mogao da ode u anglikansku crkvu na službu koja podrazumeva molitve posvećenja, zahvalnosti i Božji blagoslov.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

Izvor: BBC na srpskom


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.