Otvoreno savetovalište za LGBT osobe na Vračaru


U prostorijama Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac“ danas je otvoreno savetovalište za LGBT + zajednicu u Srbiji.

Na otvaranju je predstavljen program Savetovališta usmerenom prema roditeljima i prijateljima/icama LGBT+ osoba kao i svima kojima je potrebna podrška u procesu prihvatanja svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta ili osobe iz okruženja.

Ovaj program nastao je uz napor Opštine Vračar, ustanove Božidarac i Udruženja „Da se zna!“ kako bi građanima i građankama Vračara učinili dostupnim podršku u vidu konsultacija. Otvorena vrata za sva pitanja kao i mogućnost zakazivanja susreta, biće dostupni svake srede od 18 do 20 časova, a aktivisti i aktivistkinje iz Udruženja „Da se zna“ biće tu za sve zainteresovane građane i građanke ove beogradske opštine.

– Božidarac je posvećen da postane mesto okupljanja svih građana i građanki beogradske opštine Vračar samim tim inkluzija i podrška neprivilegovanim grupama je deo naša odgovornost kao javne ustanove. Takođe, želimo da damo primer i drugim organizacijama da u procesu evropskih integracija i podizanju standarda u poštovanju ljudskih prava treba da vodimo računa o LGBT+ zajednici i da u sаradnji sa civilnim društvom gradimo sigurno okruženje za njihovo ostvarivanje kao punopravnih građana i građanki. Sve ovo je moguće zahvaljujući gradskog opštini Vračar koja je poštovanje ljudskih prava stavila u sam vrh svojih prioriteta tako i naših, rekao je direktor Ustanove kulture Božidarac, Vladimir Kljajić.

Otvaranje Savetovališta za LGBT+ zajednicu je deo programa Nedelje ljudskih prava koji organizuje Opština Vračar. Savetovalište je deo projekta „Prostor za sve naše ljude“ Udruženja „Da se zna!“, podržanog od strane Trag fondacije kroz program „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama“ i projekta „Glas zajednica o EU integracijama – Podsticaj dijaloga OCD i lokalne vlasti oko javnog interesa“.

Izvor: Danas

ČITAJTE:  Branislav Klanšček novi predsednik Upravnog odbora RTS-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.