Otvorena Nedelja ponosa


Deseta Nedelja ponosa pod sloganom “Ne odričem se” otvorena je 9. septembra u Skupštini Beograda tradicionalnim presecanjem vrpce. Tokom Nedelje ponosa biće održane radionice osnaživanja pripadnika LGBT+ zajednice, paneli, predstave, prikazivani filmovi i održani razgovori sa zajednicom. Nedelja ponosa biće završena šetnjom 15. septembra.

Ove godine novina je i da će biti održani prvi Prajd pozorišni festival gde će biti prikazane tri predstave, od kojih će dve biti u Narodnom pozorištu.

Žena koja se predstavlja kao jedna od mama LGBT+ deteta, čiji sin (12) je gej, kazala je novinarima da su je mnogi u njenom okruženju pitali zašto svojim pojavljivanjem na otvaranju Nedelje ponosa izlaže sebe i sina, i navela je da to radi upravo zato što želi da zaštiti svoje dete.

“Koja je poruka za njega ako ja ne mogu da kažem da ja imam sina i on je gej”, upitala je ona i dodala da to znači da je “okruženje za njenog sina neprijateljsko”.

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Ona je navela da je njegovo pripadanje srpskom društvu nemoguće i da na taj način “društvo traži od njega da se stidi i krije”.

“Onda nešto nije u redu sa društvom, a ne sa mojim detetom od 12 godina”, ocenila je ona.

Gordana Perunović Fijat, majka ćerke koja je lezbijka, koja je učestvovala u kampanji “Ne odričem se”, kazala je da se ne odriče svoje dece i da ih podržava.

Ona je rekla da je institut odricanja star koliko i novinarstvo u Srbiji i da su se ljudi odricali svojih članova porodice.

“E pa mi se ne odričemo”, rekla je Perunović Fijat i dodala da time žele da zaustave tu praksu odricanja u Srbiji.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić kazao je da se mnogo stvari u Srbiji promenilo, ali i da su se mnoge stvari isto tako sporije menjale nego što su želeli.

On je naveo da su zahtevi Beograd Prajda ostali isti – borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvorske kazne.

“Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije”, rekao je Miletić i dodao da počionioci nasilja nad pripadnicima LGBT+ zajednice moraju biti procesuirani.

On je pomenuo posetu premijerke Srbije sa svojom partnerkom Luksemburgu, gde se srela sa premijerom te zemlje, pripadnikom LGBT+ zajednice, i njegovim mužem, gde su srpski mediji, kako Miletić naveo, izveštavali o tome senzacionalistički ističući da je premijer Luksemburga “deklarisani homoseksualac”.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Miletić je i čestitao na prvoj Paradi ponosa u Sarajevu i ocenio je kao uspešnu i iznad očekivanja.

Marko Mihailović iz Beograd Prajda saopštio je da se Beograd kandidovao za domaćina Europride 2022. godine.

On je istakao da Europride okuplja organizatore prajdova širom Evrope i da se Europride organizuje sa ciljem podrške tom gradu koji je domaćin.

“Kao LGBT+ aktivisti imamo snažne mreže međusobne podrške”, rekao je Mihailović.

On je naveo da se ove godine navršava 50 godina od organizovanja prve Parade ponosa u Njujorku.

“Nasuprot mira je rat, a nasuprot tolerancije mržnja”, ocenio je Mihailović.

Svečanom otvaranju Nedelje ponosa prisustvovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izvor: Beta


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.