Otkrivena rana verzija legendarne Ginzbergove poeme “Urlik”


Kopija rukopisa poeme “Urlik” Alena Ginzberga, otkrivena nedavno među papirima njegove prijateljice Eni Ruf, pruža redak uvid u način nastanka legendarne poeme i u to kako je veliki američki pesnik razmišljao dok ju je stvarao, prenose svetski mediji.

Kopiju napravljenu indigom tokom kucanja na pisaćoj mašiji otkrio je član porodice Eni Ruf u njenim papirima, a ona je poznata po tome što je godinama ugošćavala pesnike i druge umetnike, među kojima je bio i Ginzberg, prenosi “Gardijan”. Neimenovani član porodice Ginzbergove prijateljice je, uveren da je pronašao jednu od ranih verzija “Urlika”, kontaktirao sa prodavcem retkih izdanja i specijalistom za bitničku književnost Brajanom Kesidijem da bi potvrdio autentičnost, što je on i uradio, identifikujući rukopis kao kopiju nastalu pod indigom na Ginzbergovoj ličnoj pisaćoj mašini krajem januara ili početkom februara 1956. godine.

ČITAJTE:  Na aukciji stvari Eltona Džona

Ginzberg je čuvenu poemu prvi put čitao oktobra 1955. godine, “u noći rađenja pesničke renesanse San Franciska”, kako je o tom događaju svedočio njegov prijatelj pisac Džek Keruak. Ali poema, urlik protiv društva u kojoj pesnik navodi da je “video najbolje umove svoje generacije uništene ludilom”, nije bila objavljena sve do jeseni 1956. godine.

Nakon što je objavljena u izdanju “Siti lajtsa”, knjižare i izdavačke kuće koju je osnovao pesnik Lorens Ferlingeti, on je uhapšen i zajedno sa Ginzbergom se našao na optuženičkoj klupi pod optužbom za širenje opscenosti. Posle dužeg procesa, Ginzberg i Ferlingeti oslobođeni su nakon što su se pozvali na Prvi amandman, a suđenje je doprinelo tome da autor “Urlika” postane jedan od najpoznatijih pesnika svog vremena.

ČITAJTE:  Ispovest Nikoline Kovačević nakon operacije promene pola

Rukopis od 11 stranica dat je na aukcijsku prodaju za 425.000 dolara.

“Ova verzija je važan korak u evoluciji poeme. Pošto je u pitanju indigo kopija, a ne ona sa gornjeg papira, mogu se videti različita Ginzbergova originalna rešenja koja je uradio pre nego što ih je sredio. Ove izmene bi u suprotnom bile izgubljene”, naveo je Kesidi, a preneo “Gardijan”.

On kao još značajnije ističe i to što je u rukopisu i cela jedna stranica poeme koju je kasnije Ginzberg u potpunosti odbacio, a na njoj su razne beleške. Tekst sa te stranice poznat je samo sa prvog snimljenog čitanja “Urlika” na koledžu Rid 1956.

“Ovaj otkucani rukopis omogućava uvid u um pesnika dok je stvarao nešto što je nesumnjivo najvažnija američka poema u 20. veku. To što je verzija remek-dela književnosti kakvo je ovo bila toliko dugo nepoznata posebno je neobično. Sa kolegama sam se našalio da će moja karijera nakon ovoga ići samo nizbrdo”, kaže Kesidi.

ČITAJTE:  Dženifer Kulidž se zahvalila "zlim gejevima koji su pokušali da je ubiju"

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.