Organizuju gej parada u gradu u kome je zločin biti gej


Prvi gej prajd ove nedelje biće održan u Bejrutu, prestonici Libana – zemlje u kojoj je homoseksualnost i dalje smatra zločinom.

Umesto uobičajenih gej parada koje mogu da se vide na Zapadu, homoseksualci u Bejrutu učestvovaće na izložbi o ravnopravnosti u modi, kao i u pričama o tome kako ljudi priznaju da su gej, a biće održana i žurka u jednom od najvećih noćnih klubova na Bliskom istoku.

Tokom poslednjih nekoliko godina u Libanu su se nekoliko puta održavali događaji protiv homofobije, kao i demonstracije, ali aktivisti tvrde da će ovo biti prvi Prajd, preneo je CNN.

– Ovo je definitivno veliki korak. Veoma sam uzbuđena što se ovo dešava – rekla je Dijana Abou Abas, članica kvir zajednice od njenog formiranja pre 15 godina i menadžer sekusualno-zdravstvenog centra “Marsa”.

Gej prajd bi mogao značajno da doprinese “probijanju leda”, pošto se od nedavno na internetu i televizijskim stanicama mogu videti reklame na kojoj je lezbijski par.


Hadi Damijen, incijator Bejrut prajda, izjavio je za CNN da je prva nedelja kampanje sa nekoliko desetina manifestacija, rezultat mnogih sastanaka sa nevladinim organizacijama, umetnicima i noćnim klubovima. Oni svi su se okupili kako bi se poboljšala vidljivost LGBT osoba širom sveta kroz događaje i publiku.

ČITAJTE:  Policajac ubio televizijskog voditelja i njegovog partnera

Damijen je rekao da Bejrut prajd ne traži da se promovišu prava kao što su gej brakovi – Liban nije u potpunosti legalizovao građanske brakove. Niti organizatori traže da se ukine član 534 krivičnog zakona, koji zabranjuje seksualni čin “u suprotnosti sa prirodom”. Organizatori traže pomoć da se “prevaziđu etikete” koje otuđuju pojedinca od određenih seksualnih identiteta.

– Liban pokušava da zaleči rane nastale od građanskog rata, koji je ušao u svaki aspekt raznolikog društva. Bejrut prajd je ulaže veće napore u borbi protiv mržnje i pomirenju zajednice – rekao je Damijen.

Homoseksualnost je zabranjena u Libanu, ali je država jedinstvena po tome što je jedina arapska država koja ima mali LGBT pokret.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Član 534 krivičnog zakona zabranjuje seksualne odnose koji se “protive zakonima prirode” i koji se kažnjavaju zatvorskom kaznom do godinu dana. Ovim se kažnjavaju istopolni odnosi, preljube, analni seks i seks pre braka.

Primena zakona se razlikuje, ali često se dešava policijsko zlostavljanje i hapšenja. Libanska LGBT organizacija Helem je 11. decembra, 2009. godine sastavila izveštaj koji prikazuje zakonski status homoseksualnih osoba na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Neposredno pre objavljivanja ovog izveštaja, jedan sudija je doneo presudu o neprimenjivanju člana 534. krivičnog zakona, zbog nejasnoće, dodajući: “koncept ‘neprirodnog’ je povezan sa načinom razmišljanja društva, običajima i spremnošću da se prihvate prirodni modeli koji još nisu poznati ili koji nisu još prihvaćeni; kako je čovek deo prirode i jedan od njenih elemenata, i ćelija u njenoj ćeliji, ne može se reći da ijedna njegova praksa ili bilo koje njegovo ponašanje su protiv prirode, čak iako je to kriminalni čin, jer su to zakoni prirode. Ako leti pada kiša, ako naleti topli talas zimi, ako drvo rodi nakon uobičajenog vremena, to je sve u skladu sa sistemom i zakonima prirode, jer je to priroda sama…”

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

Pogledajte video:

Izvor: Telegraf


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.