Operacija usklađivanja pola potpuno besplatna u Crnoj Gori

Usklađivanje pola ubuduće će potpuno biti finansirana preko zdravstvenog fonda. Do sada su uz 80 odsto pomoći države dve transrodne osobe operisane

Operacije usklađivanja pola za crnogorske osiguranike ubuduće će biti potpuno besplatne, predviđeno je novim izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će sutra biti na javnoj raspravi.

Naime, umesto dosadašnjih 80 odsto, Fond zdravstva će, ne samo u praksi, već i prema zakonu, morati da pokriva sve troškove koje su transrodnim osobama neophodne za usklađivanje pola. Prema podacima koje su “Novostima” dostavili iz Fonda za zdravstveno osiguranje, od kada je pre šest godina država počela da finansijski podržava ovakve medicinske zahvate, na usklađivanje pola upućene su dve osobe.

– U toku 2018. godine jedan je osiguranik po uputu Fonda upućen na lečenje – usklađivanje pola u bolnicu “St. Medika” u Beogradu. Troškovi ovog lečenja iznosili su 11.700 evra – kazali su nam iz Fonda.

Kako su naveli, to je bio drugi slučaj usklađivanje pola muške osobe iz Crne Gore, nakon što je pre četiri godine Fond za zdravstveno osiguranje prvi put odobrio upućivanje na intervenciju usklađivanje pola u jednu privatnu zdravstvenu ustanovu u Beogradu, a koja je tada koštala 10.500 evra.

Iz Fonda su kazali i da od početka godine nije bilo zahteva za upućivanje na takve intervencije.

U NVO “LGBT Forum – Progres” smatraju da je izuzetno pohvalna činjenica da država planira, kroz predviđene izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, da obezbedi 100 odsto troškova procesa usklađivanje pola za transrodne osobe.

U izdatke, koji su do sada bili na teretu transrodnih osoba koje su započele proces usklađivanje pola, kako navode, spadaju troškovi hormonske terapije koja se uzima na svakih nekoliko sedmica, zatim operacije maskulinizacije ili feminizacije, koje ne pokriva Fond, kao i troškovi dopunskih medicinskih procedura i kontrola koji nastaju tokom i nakon samog procesa usklađivanja pola.

– Fond za zdravstvo pokriva troškove genitalne rekonstrukcije, sterilizacije i uklanjanja grudi (kod transmuškaraca). Svi drugi zahvati i procedure, koji su primarno estetske prirode, kao i troškovi hormonske terapije, padaju na teret samih transrodnih osoba – navode iz NVO.

Izvor: Večernje novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.