Oko 30 odsto mladih u Americi se identifikuje kao LGBTQ


Oko 30 odsto milenijalaca u Americi identifikuju se kao pripadnici LGBTQ zajednice, pokazuje studija zasnovana na naučnim podacima. Među hrišćanima je ta brojka niža, ali ne značajno – tek nešto ispod 30 odsto milenijalaca hrišćana identifikuju se kao pripadnici LGBTQ zajednice.

Deo populacije koji se opisuje kao gej varirao je tokom godina, od 10 odsto – na osnovu istraživanja Alfreda Kinsija i naširoko promovisanog od strane američke Nacionalne LGBTQ radne grupe 1977. – do manje od šest odsto u nedavnoj Galupovoj anketi.

Anketar koji je radio na novoj studiji, Džordž Barna, pripisao je neobično veliku brojku koju je otkrio izveštavanju na društvenim mrežama i medijima zbog kojeg mladi Amerikanci smatraju da je “kul i bezbedno” da se identifikuju kao LGBTQ, bilo da to predstavlja ili ne predstavlja njihovu stvarnu seksualnu orijentaciju, preneo je “Njuzvik”.

ČITAJTE:  Transrodna plivačica iz SAD ne može na Olimpijske igre

Anketa se bavila takozvanim milenijalcima, osobama rođenim od 1984-2002, što je oko 78 miliona pojedinaca koji predstavljaju četvrtinu američke populacije.

Među milenijalcima, 30 odsto se identifikuju kao LGBTQ, što je preko tri puta više od ostatka odrasle populacije, a kad su istraživači izdvojili najmlađe u grupi, starosti 18-24 koji se nekad zovu Generacija Z, otkrili su da se 39 njih identifikuje kao LGBTQ.

Barna je izradio studiju od 124 strane u saradnji sa Kulturnim istraživačkim centrom na Hrišćanskom univerzitetu Arizone i Fondacijama slobode, neprofitnom organizacijom koja promoviše tradicionalne američke vrednosti.

Njegova anketa je bazirana na uzorku od 600 ispitanika koji predstavljaju milenijalce, a kojima je u proseku trebalo 17 minuta da odgovore na 71 pitanje. Anketa ih nije direktno pitala da li su homo ili heteroseksualni, već recimo: “Kad razmišljate o svojim obavezama, da li biste opisali sebe kao…”

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

– Ovo se uklapa u širi narativ – kaže Barna.

– Milenijalci su grupa koja ima problema u stvaranju trajnih, smislenih odnosa. Ako osećaju da neki od ljudi sa kojima žele da se sprijatelje – i grupa u kojoj žele da budu prihvaćeni – LBGTQ, onda će se oni identifikovati sa njima. Reč je o imidžu, pripadanju i prihvatanju – istakao je.

Takođe, visok procenat milenijumskih hrišćana (27 odsto) sebe opisuju kao LGBTQ, iako mnoge verske grupe podržavaju samo heteroseksualne brakove i ponekad ih aktivisti za prava homoseksualaca odbacuju kao homofobične.

Iako veliki broj milenijalaca koji se identifikuju kao LGBTQ u stvari traži pažnju, Barna ukazuje da je ono što je smatrao zaista interesantnim da 40 odsto njih spada u kategoriju “negiranja” – oni ne veruju da bog postoji, nije ih briga da li bog postoji.

ČITAJTE:  Najavljen početak Novosadske nedelje ponosa

– Ovo je najviši (procenta) koji smo ikad videli za bilo koju generaciju – istakao je.

– Zašto kad su prethodne generacije bile sposobne da shvate zašto je život vredan življenja, ova to ne shvata? To ima veze sa duhovnim promenama u Americi. Oni ne prihvataju Bibliju, ne veruju u boga, ne veruju u Isusa, a politika je to uvrstila u zakon, a mediji su veliki deo toga – zaključio je.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.