Održana protesna šetnja “Ponos Srbije”

U Beogradu je održavana peta parada “Ponos Srbije”, pod sloganom “Borba još uvek traje – Pridruži se”. Parada je počela u 11 časova u Pionirskom parku nakon čega su učesnici, uz obezbeđenje policija sa opremom za razbijanje demonstracija, prošetali ulicama Beograda. Današnjem skupu prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Učesnici parade nosili su parole “Imam pravo da volim koga hoću”, “Voli tvoje LGBT prijatelje”, “Hoću život dostojan čoveka”.

Nedaleko od učesnika parade okupila se manja grupa mladjih ljudi, protestujući s velikim transparentom “Dogodine u Prizrenu”.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Predrag Azdejković je rekao da, pre svega, traže zakonsku regulativu istopolnih partnerstava i da državni službenici budu obučeni da bi bili “tolerantniji” u radu sa LGBT zajednicom.

Po njegovim rečima, to se naročito donosi na lekare i nastavnike.

Azdejković je rekao da su potrebna veća budžetska davanja za rad LGBT organizacija i dodao da je “Vlada za vreme Ane Brnabić smanjila ta davanja”.

Helena Vuković je na kraju prajda poručila “srećan nam prajd” i istakla da je ovo prvi put da je jedan prajd prošao kroz Knez Mihajlovu ulicu.

“Videli ste i sami koliko je puta muzika morala da se odvoji i prođe okolo. Onda zamislite kako je ljudima sa invaliditetom, koji ne mogu da normalno koriste ni ulice ni gradove ovoga grada. U ime toga, apelujemo da se naprave rampe za ljudima u kolicima kako bi mogli da uđu lakše u parkove Beograda”, poručila je Vuković na kraju skupa.

Zahtevi organizatora prajda

Uoči prajda, organizatori su najavili da današnji događaj neće biti šetnja veselja i zabave, kao u zapadnoj Evropi, već protestna šetnja koja treba da ukaže na njihove zahteve.

Oni insistiraju na hitnom pravnom regulisanju istopolnih partnerstava, sistemskoj depatologizaciji trans identiteta i povećanju dostupnosti hormonske terapije, senzibilizaciji zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBTI osobama i povećanju budžetskih davanja za rad LGBTI organizacija civilnog društva.

Početkom meseca je izdat Nacrt Građanskog zakonika kojim je onemogućeno sklapanje istopolnih brakova, međutim postoji odredba koja predviđa regulisanje imovinskih pitanja istopolnih vanbračnih zajednica.

Svake godine u fokusu junskog prajda pored LGBT zajednice je i neka manjinska grupa. Ove godine, su to osobe sa autizmom zbog čega se okupljenima obratio otac jednog autističnog dečaka Blažo Kumburović koji je apelovao na novinare da autizam ne nazivaju bolešću, te ukazao da Srbija nema nacionalni registar osoba sa autizmom.

Inače, Beograd ima dva prajda. Pored ovog, u septembru se održava takozvana Parada ponosa koja se održava od 2010. godine.

Prva beogradska Parada ponosa je organizovana 30. juna 2001. pod sloganom “Ima mesta za sve nas”, kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povređeno je više od 40 osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala.

Na Paradi ponosa održanoj 2010. povređeno je više od 130 policajaca i 25 građana.

Od tada do danas iz bezbednosnih razloga Parada je otkazivana tri puta – 2011, 2012. i 2013. godine.

Prva Parada koja je protekla bez incidenata održana je 28. septembra 2014. godine pod sloganom “Ponos za sve”.

Izvor: Beta, N1, Insajder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.