Održana Parada ponosa u Sarajevu


Treća povorka ponosa održana je u Sarajevu. Oko 300 učesnika Parade ponosa se okupilo ove godine u centru grada, a prisustvovali su mnogi političari iz stranaka levice i centra, ali i brojni diplomatski predstavnici.

Skup pod nazivom “Otpor s margine” organizovala su udruženja koja okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice, a ovo je treći put da se organizuje u glavnom gradu BiH sa ciljem upozoravanja na stalnu diskriminaciju pripadnika seksualnih manjina.

“On voli njega“, “Koliko košta sloboda“, “Kome smeta ljubav“, “I lezbijka i radnica“, “Otpor s margine” – neki su od transparenata koji učesnici današnje Povorke ponosa nosili tokom šetnje.

U isto vreme u Sarajevu, održan je i kontraprotest nazvan „Anti LGBT“ kao odgovor na treću Povorku ponosa.

ČITAJTE:  Na aukciji stvari Eltona Džona

Na tom protestu se okupilo nešto više od 50 ljudi. Poručili su da se bore protiv promocije svega onoga što se promoviše na Povorci ponosa. Kažu da ne pozivaju na nasilje, ali žele da iskažu nezadovoljstvo.

Zbog ta dva skupa, centar Sarajeva su od jutarnjih sati blokirale jake policijske snage kako bi sprečile incidente. Prema nezvaničnim podacima, u centru Sarajeva je raspoređeno više od 1.000 policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.