Održana gej parada u Zagrebu


Više hiljada građana učestvovalo je danas u Zagrebu na 17. gej paradi koja je održana pod sloganom “Da nam živi, živi rod”.

Prema nezvaničnim podacima policije, centrom Zagreba u povorci je prošetalo 10.000 građana.

Povorku ponosa koja je prošla centralnim gradskim ulicama, od muzeja Mimara preko Trga bana Jelačića do parka Ribnjak, gde će program trajati do večernjih sati, obezbeđivala je specijalna policija, a kao i proteklih godina, prošla je bez incidenata.

Okupljeni su nosili šarene zastave, a preko megafona su uzvikivali poruke protiv diskriminacije. Na čelu kolone je bio istaknut transparent “Da nam živi, živi rod”.

Među transparentima su se isticali: “Ljubav za sve”, “Mizoginija ubija”, “Ljubav ne pita šta ti je ispod haljine/hlača”, “Psi laju, prajdovi prolaze”, “Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica”, “Isus je imao dva tate” i “Pederska internacionala protiv granica”.

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

Uoči početka povorke pročitan je proglas u kojem je istaknuto da se ovogodišnja parada održava “u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na porodicu i decu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti”.

“Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svešenici, popovi i vračevi i ove godine ismevaju i trivijalizuju naše identitete i tela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća”, poručili su organizatori “Zagreb Pride 2018”.

Oni su istakli da svako ima “svoj rod i rodni identitet, kao i pravo na izražavanje sebe”, a založili su se i da se prestane s referendumima koji su usmereni na smanjivanje ljudskih prava i prava žena.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

Zagreb Prajdu su se tradicionalno pridružili brojni opozicioni političari, najviše iz Socijaldemokratske partije, kao i Ivan Vrdoljak, predsednik Hrvatske narodne stranke koja je deo vladajuće koalicije desnog centra.

Vrdoljak je u izjavi novinarima rekao da želi otvorenu, tolerantnu, modernu i evropsku Hrvatsku, a upitan o kritikama da aktuelna vlast ne radi dovoljno za jednakost LGBT osoba, on je odgovorio da je HNS i u ovoj vladi uspeo da pošalje poruku da “ekstremi više nemaju pravo da upravljaju Hrvatskom”.

U vreme prolaska povorke, za saobraćaj su bile zatvorene ulice kojima su se učesnici kretali.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.