Održana Evropska parada ponosa u Beču


Skoro pola miliona ljudi prošetalo je i plesalo širom centra Beča u ovogodišnjoj Evropskoj paradi ponosa u subotu, kojom se slavi LGBTI zajednica i protestuje protiv diskriminacije, kažu organizatori, a prenosi austrijski Standard.

Učesnici su nosili prigodne šešire, šljokičaste haljine i kožnu odeću ili su paradirali bez gornjeg dela odeće, mašući zastavama duginih boja u znak podrške lezbijskim, gej, biseksualnim, transrodnim, transseksualnim i interseks osobama.

Policija nije odmah procenjivala brojnost publike, među kojima su bili pop pevačica Conchita Wurst te vodeći socijaldemokratski, liberalni i zeleni političari.

Austrijski predsednik Alexander Van der Bellen te evropska poverenica za pravosuđe Vera Jurova održali su govore na kraju događaja.

“Lezbijke, gejevi, biseksualci, transseksualci žive u našem društvu i nastaviće biti vidljivi, poštovani i integrisani u naše društvo. Bit demokratije je prihvatati i poštovati različitosti”, rekao je austrijski predsednik Alexander Van der Bellen koji se pred kraj skupa obratio okupljenima.

Bečki gradonačelnik: “Volim vas sve!”

I bečki gradonačelnik sa suprugom prisustvovao je povorci. “Ljubav mora biti slobodna i mi ćemo raditi na tome da tako i ostane. Volim vas sve”, poručio je gradonačelnik Michael Ludwig.
Parada ponosa je deo ovogodišnjeg Europridea, LGBT festivala čiji je domaćin svake godine neki drugi evropski grad. Beograd priprema nominaciju za Europride 2022.


ČITAJTE:  Organizacija koja štiti prava LGBT osoba proglašena „stranim agentom“ u Rusiji

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.