Održan protest zbog napada na pripadnike LGBT zajednice


U parku Manjež održan je protest pod parolom „Mržnja ubija“ zbog homofobičnih napada u proteklih nekoliko dana, od kojih je jedan u noći između 27. i 28. februara izboden nožem.

Tokom noći između 27. i 28. februara u parku Manjež dogodio se homofobični napad od strane grupe muškaraca koji se deklarišu kao skinhedsi. Jedna žrtva je izbodena nožem, druga povređena razbijenom flašom. Nevladina organizacija Da se zna i Prajd Info Centar su potom zakazali protest za petak u 18 časova na mestu zločina.

Sve ulaze u park je, po već oprobanom receptu, obezbeđivala policija, mogli su da uđu samo učesnici i novinari. Jedna kolona došla je iz pravca Prajd Info Centra u ulici Kralja Milana sa transparentima i različitim zastavama, pratilo ih je dvadesetak policajaca. Zajedno sa novinarima okupilo se oko 200 ljudi.

ČITAJTE:  Uhapšen Daniel Dženi Pinter

“Napadači su privedeni, izrečeno im zadržavanje do 48 sati, sutra će biti saslušani u Javnom tužilaštvu, najverovatnije će im biti određen pritvor do 30 dana i na teret im se staviti pokušaj ubistva. Pritiskaćemo Tužilaštvo da radi svoj posao, da primeni član 54A Krivičng zakona ne bi li bili osuđeni na maksimalnu kaznu zatvora,“ rekao je pripadnik organizacije Da se zna Bojan Lazić na početka protesta.

Vijorile su se u Manježu različite LGBT zastave, mogli su se videti transparenti sa parolama “Mržnja nije srpska tradicija“, “Tišinom hranimo mržnju“ ili “Ćutnje nas ubija“.

Pripadnik organizacije Da se zna Aleksandar Savić izneo je zahteve ovog protesta: pronalaženje i sankcionisanje počinitelja zločina nad U.G. i N.V. i to u skladu sa Članom 54A Krivičnog zakona; da policija i tužilaštvo postupaju u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite i podrške žrtava; hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

ČITAJTE:  Za ubistvo petoro ljudi u gej klubu u SAD osuđen na 55 doživotnih robija i još 190 godina zatvora

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Nakon 45 minuta organizatori su pozvali učesnike da se mirno raziđu, smotaju svoje zastave i transparente i u pratnji policije pođu ka Prajd Info Centru. Preporučeno im je da se kući vraćaju u grupama.

Izvor: Vreme


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.