Od smene Pahomija nema ništa!


Crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac pokrenuo je u ponedeljak inicijativu za raščinjenje i uklanjanje vladike Pahomija iz Eparhije vranjske i smenu oročio do 1. novembra ove godine, na Dan Svetog Oca Prohora Pčinjskog, ali umesto raščinjenja vladike, razrešen je incijator smene vladike.

“Vladika Pahomije je svojim činjenjem i nečinjenjem (tiranija nad vernicima, malverzacije sa parama, homoseksualizam, pedofilija, jeres, sataniza, …) doveo Srpsku pravoslavnu crkvu na rub nezapamćene sramote. Vrhunac svega je čin kada je mati Stefanida napustila Manastir Sveti Prohor Pčinjski”, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Crkvene opštine Klinovac Stojan Stevanović.

Povod za pisanije je, kaže se u saopštenju, je taj što je sestrinstvo Manastira Sveti Prohor Pčinjski, napustilo manastir i što se takve stvari “dešavaju od 1992. godine”.

ČITAJTE:  Homofobični jutjuber osuđen da pohađa LGBT časove

“Želimo da kažemo istinu u interesu raščišćavanja prisutnog zla u SPC. I pored više dopisa patrijarhu Irineju i Sinodu SPC, stanje na području Eparhije vranjske je i dalje nepromenjeno. Najpre smo pisali patrijarhu Irineju, sa molbom da iskoristi svoj autoritet i spreči tiraniju vladike Pahomija. Mi smo hteli da sprečimo odlazak sestrinstva, ali patrijarh nije blagovremeno odreagovao, pa su sestre prešle u Gračanicu”, navode iz crkevnog odbora Klinovca, i za nezdravu atmosferu optužuju vladiku Pahomija.

Povodom ovakvog saopštenja za javnost, danas se oglasila Eparhija vranjska ističući da “svi navodi ne odgovaraju istini i blago rečeno su zlonamerni” jer u potpunosti su prenebregnuta tela Pravoslavne eparhije vranjske, odnosno Eparhijski upravni odbor jer se nikada Crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac nije obratio po bilo kakvom pitanju Eparhijskom upravnom odboru, koji je prvo pretpostavljeno telo istome.

ČITAJTE:  Nepoznati mladić fizički nasrnuo na obezbeđenje „Prajd info centra“

“Uzimajući u obzir novonastalu situaciju u Crkvenoj opštini Klinovac, Eparhijski upravni odbor shodno Ustavu Srpske pravoslavne crkve, imenovao je povereništvo u Crkvenoj opštini Klinovac, u kome je za predsednika izabran Zoran Mitić, iz Klinovca. S obzirom da u saopštenju, potpisanom od strane Stojana Stevanovića ima elemenata ugrožavanja sigurnosti Episkopa vranjskog Pahomija, on je protiv Stevanovića podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi u Vranju”, navodi se u saopštenju Eparhije vranjske.

Sve navedeno u saopštenju i prilozima Crkvenog odbora Klinovac, kaže se u saopštenju, ne spada u nadležnost i delokrug rada crkvenoopštinskih upravnih odbora, što se vidi iz Ustava Srpske pravoslavne crkve.

“Dužnosti su crkvenoopštinskog upravnog odbora uglavnom da čuva i štiti ugled i interese crkve i crkvene opštine, potpomaže crkvenu vlast u religiozno-moralnom i kulturno-prosvetnom podizanju i vaspitanju pripadnika pravoslavne crkve, a naročito omladine, u čuvanju i negovanju korisnih i lepih običaja, kao i u iskorenjavanju rđavih i štetnih navika”, ističe se u saopštenju Eparhije vranjske.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

Takođe, kaže se u saopštenju, crkvenoopštinski odbor izvršava odluke crkvenoopštinskog saveta i naredbe pretpostavljenih crkvenih vlasti, sarađuje sa parohom pri izradi crkvenih biračkih spiskova, postavlja i otpušta crkvenoopštinsko službeno osoblje, sem crkvenog pojca i crkvenjaka.

U saopštenju se dodaje da zbog kršenja Ustava Srpske pravoslavne crkve i prenebregavanja svojih obaveza, dužnosti i delokruga rada od strane Crkvenog odbora Crkvene opštine Klinovac, na čelu sa predsednikom Stojanom Stevanovićem, iz Klinovca, Eparhijski upravni odbor Pravoslavne eparhije vranjske razrešio je Crkvenoopštinski upravni odbor Crkvene opštine Klinovac i ovom odlukom stavio van snage svoju odluku iz decembra 2012. godine.

Izvor: Jugmedia


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.