Objavljen plan MUP: Kako da se ne sretnu prajdovci i litijaši


Najmanje 3.000 policajaca biće direktno zaduženi na obezbeđivanju današnje šetnje u okviru Evroprajda. Osim policajaca na ulicama i u delovima grada kuda će se kretati povorka Prajda, broj angažovanih pripadnika bezbednosnih snaga u uniformi ili civilu biće znatno veći – ukupno oko 6.000 ljudi.

Kako “Blic” saznaje, fokus tokom današnjeg dana biće na očuvanju bezbednosti učesnika Parade ponosa, kojih će biti u nekoliko puta manjem broju nego učesnika kontrašetnje.

Prema nezvaničnim procenama, urađenim dan pred Prajd, u takozvanoj porodičnoj šetnji koja će okupiti i razne ekstremiste i desničarske organizacije, biće najmanje 10.000 ljudi, a gornja granica je procenjena na između 15.000 i 20.000 učesnika.

Zbog visokog rizika po bezbednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj aktivnih policajaca će obezbeđivati ovaj skup, na kome će biti i dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera. Svoj dolazak najavili su i ovdašnji ambasadori.

ČITAJTE:  Parada ponosa uz zabranu gej propagande u školama

– Današnji cilj je da se te dve različite povorke nigde ne susretnu – kaže izvor “Blica” iz MUP-a.

Ruta Prajda je javna i nije skrivena – okupljanje je zakazano za subotu, u 16 časova, a šetnja će ići ovom trasom: Ustavni sud, Bulevar kralja Aleksandra, park Tašmajdan, Beogradska, Ilije Garašanina, stadion Tašmajdan (Pride Park).

Ruta kontrašetnje nije definisana. Prema nezvaničnim navodima, na njoj će se okupiti gotovo sve desničarske formacije: od “noćnih vukova”, do organizatora Porodične šetnje, koji unutar sebe imaju antivaksere, antiglobaliste…

Prema dosad dostupnim podacima, kontrašetnja će krenuti najverovatnije od nekog crkvenog objekta. Okupljanja ovih grupa moguća su već u jutarnjim časovima i namera je da se grupišu na više mesta u gradu.

ČITAJTE:  Hrvatski sveštenik nije hteo da krsti dete gej para

Međutim, i za to su navedeni crkveni objekti jer kako navode “okupljanja u crkvenoj porti nam niko ne može zabraniti”.

Kako sada stvari stoje, jedino mesto koje više grupa pominje kao idealno za početak “porodične šetnje” jeste vračarski plato.

Krajnji cilj kontrašetnje svim grupama je Trg Republike.

Obe šetnje MUP je zabranio.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.