Novi Zeland uvodi zakon o zabrani terapije konverzije


Vlada u Velingtonu predložila je zakon kojim se zabranjuje terapija konverzije, uz objašnjenje da je ona štetna i da joj nije mesto na modernom Novom Zelandu.

Konverzijska terapija se odnosi na praksu, često primenjivanu od strane verskih grupa, kojom se pokušava da se ljudi “izleče” od njihove seksualnosti, rodnog izražavanja ili LGBT identiteta.

“Oni koji su iskusili prakse konverzije govore o stalnim patnjama zbog mentalnog zdravlja, depresiji, sramoti i stigmi, pa čak i samoubilačkim mislima”, rekao je ministar pravde Kris Fafoj, predlažući zakon u petak, prenosi Gardijan.

On je poručio da praksama konverzije nema mesta na savremenom Novom Zelandu i da se one zasnivaju na lažnom uverenju da je seksualna orijentacija, rodni identitet ili rodno izjašnjavanje bilo koje osobe nešto što se može popravljati .

ČITAJTE:  Nemački diplomata osumnjičen za ubistvo muža

Zakon propisuje da je krivično delo izvođenje prakse konverzije na osobama mlađim od 18 godina ili sa smanjenom sposobnošću donošenja odluka, uz kaznu zatvora do tri godine,a takođe predstavlja prekršaj izvođenje postupaka konverzije koji nanose ozbiljnu štetu, bez obzira na godine i za to je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Ministar je rekao i da je zakon pažljivo osmišljen kako bi se osiguralo da legitimne zdravstvene usluge, savetovanje i opšte izražavanje verskih uverenja ili načela o seksualnosti i polu neće biti obuhvaćeni.

Novi Zeland ima najveću stopu samoubistava mladih među zemljama OECD i ta stopa je veća među LGBT pripadnicima, a očekuje se da sa većinom koju laburistička vlada ima u parlamentu ovaj zakon bude usvojen.

ČITAJTE:  Jeremić: Evroprajd je Vučićev projekat, otkazati ga iz epidemioloških razloga

Izvor: RTV


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.